Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın avukatları konuştu

Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın avukatları konuştu
Brezilya’da teslim olan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın avukatları açıklama yaptı. Aydın’ın tutuklanmamasını talep edeceklerini söyleyen avukatlar, iade sürecinin gerçekleşeceğini ifade etti.

Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın avukatları konuştu

Çiftlik Bank kurucusu Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, 2018 yılında binlerce kişiden milyonlarca lira dolandırarak kaçmıştı. Kırmızı Bülten ile aranan Aydın, Türkiye''nin Sao Paulo Başkonsolosluğuna giderek teslim oldu.

Sabah’ta yer alan habere göre, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık", "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından 75 bin 260 yıla kadar hapsi talep edilen Mehmet Aydın''ın avukatları Fatih Kuş ve Şehmus Uluç, müvekkilleri Aydın''ın bulunduğu yerdeki adli makamlara teslim olacağını söyledi.

İADE SÜRECİ OLACAK

"Teslim olacak" haberinden kısa bir süre sonra avukatların verdiği bilgiye göre Mehmet Aydın, Brezilya''nın Sao Paulo şehrinde teslim oldu. Aydın''ın avukatları konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve Mehmet Aydın''ın Türkiye''ye iade sürecinin başlatılacağını söyledi.

"TUTUKLANMAMA GARANTİSİ"

Mehmet Aydın''ın teslim olmasının ardından ülkeye gelişinin 1-2 günden daha kısa sürebileceğini ifade eden avukatları, adli makamlardan ilerleyen süreçte de tutuklanmama garantisi talep edebileceklerini ifade etti. Aydın''ın gıyabında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunuyor.

"MAĞDURİYETİNİ ANLATMAK İSTİYOR"

''Neden yıllar sonra teslim olma kararı aldığı'' konusunda ise Aydın''ın artık mağduriyetini anlatmak adına böyle bir karar aldığı ifade edildi.

İADE SÜRECİ NASIL OLACAK?

Peki iade süreci nasıl gerçekleşecek ve ihtimaller neler? İlk ihtimal kendi rızasıyla Brezilya''dan bir görevli ile Türkiye''ye gelmesi. Ancak hakkında kırmızı bülten bulunan Mehmet Aydın için ikinci ihtimal de akıllara geliyor. O da, kırmızı bülten bulunduğundan iade işlemleri için Brezilya''da mahkemeye çıkacak. Brezilya''daki mahkeme, Türkiye''den Adalet Bakanlığı''nda hazır bulunan yargılama evraklarını isteyecek. Bunun için de bir süre verecek. O süre içinde evrakların gönderilmesi halinde inceleme başlayacak. Hangi suçlardan yargılandığı ve neden iade edilmesi gerektiği hususları irdelenecek. Bu süre zarfında ise Aydın mahkeme kararıyla tutuklanacak veya bir evde kalması, bir de ikamet göstererek serbest kalması ihtimali doğacak. Brezilya''da İncelemenin ardından mahkeme Mehmet Aydın''ın iadesine veya iadesinin reddine karar verecek. İadenin kabul edilmesi halinde de nakli için süreç başlayacak.

A''DAN Z''YE ÇİFTLİK BANK DAVASI

Soruşturma aşamasında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Brezilya, Uruguay arasında sürekli yer değiştiren Mehmet Aydın''ın bu ülkeler başta olmak üzere KKTC ve ABD''den iadesini istedi. Aydın firar etmeden 2017 ve 2018 yıllarında savcılıkta verdiği ifadesinde, şirket faaliyetlerinin yasal olduğunu, mağduriyet yaratmayacağını ve yasa dışı bir unsur olmadığını öne sürdü. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi''nde yargılaması devam eden dosyada 3 bin 762 mağdur bulunsa da, 132 bin 222 katılımcıdan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı tespit edildi. 48 sanıklı dava 20 sanığın yargılaması devam ederken dosyası ayrılan 18 sanık yargılama sonucunda beraat etti. 2018 yılının Mart ayında firar eden Mehmet Aydın hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı, INTERPOL''ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girişimde bulundu. Yürütülen çalışmaların sonucunda Aydın, söz konusu listeye 2019 yılının Ocak ayında dahil edildi. Çiftlik Bank davası sürerken binlerce kişi daha savcılığın yolunu tuttu. Dolandırıldıklarını ispat edebilen 750 kişinin mağdur olduğu yeni bir dava açıldı. Yeni dava da ana dava ile birleştirildi.

İlgili Haberler