Tosuncuk mu öküz başlı antilop sürüsü mü?

Tosuncuk mu öküz başlı antilop sürüsü mü?

Medyadaki yüzde 90''lık iktidar yanlısı gruplar ile yüzde 10''luk muhaliflerin birleştiği bir konu var: Tosuncuk haberleri!

Tosuncuk aşağı, tosuncuk yukarı! "Brezilya''da Türk makamlarına teslim oldu, uçağı İstanbul''a indi, ilk ifadesinde ''borçlarımın bir kısmını ödedim, kalanını da ödeyeceğim'' dedi" gibi...

Çünkü tosuncuk denilen ve sanal olarak "Çiftlik Bank" kurup halktan para toplayan Mehmet Aydın''a yüklenen gazetecilerin başı derde girmiyor. Yargıda yayın yasağı veya erişim yasağı getiren de yok! Öyleyse atış serbest!

***

Yanlış anlaşılmasın, elbette medya, halkın dolandırılmasına karşı ortak tutum takınmalıdır, bunda bir sorun yok!

Fakat beni düşündüren şey bu değil… Bugünlerde bile "Türkçe Kur''an, Kur''an sayılmaz" diyerek sanki ciddi bir talep varmış gibi "Türkçe ibadet" tartışmasıyla yeni bir istismar kapısı açmaya çalışan iktidarın, bugüne kadar topladığı vergileri, aldığı dış borçları ve özelleştirme gelirlerini ne yaptığına dair soru soran var mı?

Var ama çok az; birkaç kişi...

***

Tam 19.5 yıldır ülkeyi aynı iktidar yönetiyor. Büyük yatırımlar, yap-işlet devret modeli ile yapıldı, dolayısıyla bütçeden para harcanmadı. Dış borçlar dört kart arttı, 500 milyar doları geçti, 60-70 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Kısacası iktidar, bu 19.5 yıl içinde üç trilyon dolar kadar bir para kullandı!

"Nerede bu para?" diye sorulduğunda hesabı verilebilir mi?

İddialar havada uçuşuyor:

Her ihaleden yüzde 10 ile yüzde 40 arasında komisyon alınıyor ve havuzda toplanıyor! Bu paralar yurt dışına gönderiliyor! Katar, Malezya ve Singapur''a… Sonra da bu paralarla Türkiye''de alımlar yapılıyor! Böylece ekonomi krize girdiği zaman sıcak para ihtiyacı da kısmen karşılanmış oluyor. Fakat ABD, dolar cinsinden olan bu paraları takip ediyor ve nereden geldiğini nereye gittiğini biliyor. Miktar o kadar fazla ki ancak gemilerle taşınıyor. Çünkü bu paraların tamamını, bankacılık sistemi üzerinden bir yere gönderemezler. Yabancı ortakların şirketleri üzerinden gönderilen paralar biraz yıkanmış oluyor. Krize karşı gemiyle geri getirilmek istenen paralara ise ABD donanmasının el koyduğu söyleniyor.

Bu ve benzeri iddialara cevap verilebiliyor mu?..

***

İçerde ise devletin bütün imkânları seferber edilerek birkaç vakıf devlet içinde devlet haline getiriliyor. Sizi bakmayın vakıf kurumunun da kutsallaştırılmasına… Vakıf kurmak, devletten ve halktan mal kaçırmak demektir! Osmanlı vakıfları da böyleydi. Üzerlerinde geniş araziler olan devlet büyükleri, tımar sisteminde miras olmadığı için öldükten sonra mallarını çocuklarının ve torunlarının tasarrufuna bırakabilmek amacıyla dini ve tarikatları kullanarak böyle bir yol seçmişti.

***

Tosuncuk, bu sistem içinde sanal inekleri göstererek halktan para toplayıp tüymüş ama hani "Yeşil" lakaplı Mahmut Yıldırım''ın bir sözü vardı: "Paylaşmayı bilmezsen bu parayı sana yedirmezler!"

İmdi, Türkiye''nin vergi gelirleri, aldığı dış borçlar ve özelleştirme gelirleri belli. Satılmadık bir MKE kurumu vardı, onun da önü açıldı!

Buna karşılık yatırımlar, dış borç ödemeleri, zaruri harcamalar ve memur maaşları de belli… Ya komisyonlar? Bu paralar nerede ve hangi tosuncukların tasarrufunda?

Hollanda basını, eski bir başbakanın sadece oradaki servetinin 26 milyar dolar (221 milyar TL) olduğunu yazdı. Bu iddiaya halen hiçbir cevap verilmedi!

"Tosuncuk"muş! Ne tosunu? Öküz başlı antilop sürüsünün Serengeti Ovasına yayılması gibi memleketi talan ettiler yahu. Üstelik paraları da su başlarını tutan Amerikalı timsahlara kaptırıyorlar!

Yazarın Diğer Yazıları