Trabzon Saldırısının bilinmeyenleri

Trabzon Saldırısının bilinmeyenleri
Terör uzmanı Abdullah Ağar, Trabzon’da 3 polisin şehit olmasıyla ilgili Yeniçağ’a konuştu. Ağar, eylemin PKK’nın da içinde yer aldığı Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) tarafından yapıldığına dikkat çekti.

yenicag.com.tr / ÖZEL

Türkiye darbe girişimini konuşurken Trabzon’dan polise saldırı yapıldığı haberi geldi. İlerleyen saatlerde olayın vahameti artarken hain saldırıda 3 polisin şehit olduğu öğrenildi. Karadeniz Bölgesi’nde terör eylemlerine sık rastlanmazken, terör uzmanı Abdullah Ağar konuyla ilgili Yeniçağ’a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ağar, HBDH’nin Suriye’de oluşturulduğunu, manifestosunun orada yazıldığın ve Türkiye’yi Güneydoğu hariç 4 bölgeye bölerek faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkat çekti.

İşte Ağar’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

SURİYE’DE BESLENDİLER, BÜYÜTÜLÜP, DESTEKLENDİLER!

HBDH’nin ortaya çıktığı yer Suriye’dir. Suriye’de bir araya gelen yasa dışı sol örgütlenmeler ‘IŞİD’le mücadele’ adı altında oradaki alanlarda hem desteklendiler, hem beslendiler hem de büyütüldüler. Hatta bu HBDH ana fikri, manifestosu 2015’in sonlarında görüşülmeye başlandı, 2016’nın Şubat’ında PYD’nin kontrol altında olduğu bölgede hazırlandı.

2016’nın Mart’ında Kandil’de ilan ettiler. Yasa dışı silahlı sol terör örgütleriyle işbirliği yaptılar. Ama PKK bunun sayısını artırmak istiyor. DHKP-C ilginç bir şekilde katılmadı. Gerekçe olarak ‘PKK anti emperyalist, Marksist-Leninist bir örgüt olduğunu iddia etmesine rağmen, emperyalizme hizmet ettikleri için biz katılmıyoruz’ dediler. Aslında PKK’nın nasıl bir örgüt olduğunu bir terör örgütünün söylemesi manidardır.

TÜRKİYE’Yİ DÖRT ANA BÖLGEYE AYIRDILAR

HDBH, Türkiye’yi Güneydoğu alanları hariç 4 temel alana ayırmış durumda.

Birincisi metropoller, ikincisi orta kuşak-orta eksek, birisi Suriye’ye yakın alanlar bir diğeri de Karadeniz bölgesi…

HDBH temelde bütün farklılıkları kaşıyarak varlık üretmeye çalışıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde olması sadece coğrafi nedenlerden ya da sol örgütlerin Tokat gibi illerdeki etkinliğinden kaynaklı değil. Geçmişten beri sol örgütlerin Karadeniz ve İç Anadolu bölgesine yakın Karadeniz illerinde etkinlik oluşturmaya çalıştırıyorlar.

Örneğin misyonerlik çalışmaları üretiyorlar. Fay hatlarını kaşıyarak, farklılıklar üzerine gitmek istiyorlar. En çok kaşıdıkları alan Alevilik-Sünnilik kavgası üzerinden… Mezhepsel ve meşrepsel kavgayı kaşıyorlar.

PKK YIĞINAK YAPIYOR

Darbe girişiminden dolayı şu anda PKK birçok bölgede yığınak yapıyor. Karadeniz’de toplumsal taban bulamayan örgüt, coğrafi imkanlardan faydalanarak faaliyetlerini artırıyor. Bundan sonra da faaliyetlerini artıracak… Ama bunun eylemlere, saldırılara yansıma durumunu şimdiden kestirebilmek çok zor.