Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Kuva-yi Milliye formasını neden geri çevirdiği ortaya çıktı

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Kuva-yi Milliye formasını neden geri çevirdiği ortaya çıktı
Forma dalaşı yeni bir boyut kazandı. Ekümenik yazılı formayla gündeme gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos'a, İran'daki Türklerin simgesi Traktör Azerbaycan Futbol Kulübü'nün gönderdiği formanın neden geri çevrildiği ortaya çıktı.

Trabzon''a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos''a ekümenik yazılı Trabzonspor formasının hediye edilmesi gündemdeki yerini koruyor. Lozan''a aykırı bir şekilde kullanılan ekümenik tartışmasına İran''daki Türklerin simgesi Traktör Azerbaycan Futbol Kulübü''nün (Tractor Sazi FC) taraftar grubu Kızılkurtlar da girdi.

Kızılkurtlar tarafından Fener Rum Patrikhanesi''ne "Kuva-yi Milliye" ismiyle gönderilen Mustafa Kemal Atatürk formasının kabul edilmediği ortaya çıktı.

"KARGONUN ÜZERİNE KUVAİ MİLLİYE YAZMIŞTIK"

Duruma tepki gösteren kulübün taraftar grubunun resmi sosyal medya hesabı "Başpapaz Bartholomeos ve avanesi, kendilerine ders olsun diye gönderdiğimiz asil formayı kabul etmemişler. Kargonun üzerine "Kuvai Milliye" yazmıştık. Bir kez daha şahit olduk ki bu şanlı formayı Mustafa Kemal Atatürk düşmanları giyemez" ifadelerini kullandı.

FORMA KRİZİ NASIL TIRMANDI?

ODA TV''nin haberine göre Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos''ta yapılacak ayini yönetmek üzere kente gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos''a Lozan’a aykırı olmasına rağmen ‘ekümenik’ ünvanını taşıyan forma hediye edildi.

İş insanı Efkan Başkan tarafından takdim edilen Trabzonspor atkısını da boynuna takan Bartholomeos, bir gazetecinin "Bu sene kim şampiyon olacak?" sorusuna Trabzonspor atkısını göstererek "Kim olacak belli, yüzde 100" yanıtını verdi.

Görüntülerin kamuoyuna yansımasından sonra Fatih Kaymakamlığı tarafından bir açıklama yayımlandı. Kilisenin ekümenik iddiasının gerçeklerle bağdaşmadığının altı çizilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Patrikhane, Türkiye’deki Rum azınlığın bir kilisesi olarak sadece dini yetkileri haiz bir kilise niteliğinde Antlaşmanın ‘Azınlıkların Korunması’ başlıklı çerçevesinde mütalaa edilmesi gereken dini bir kurumdur. Yunanistan’ın uygulamasının tersine, Türkiye’de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhanenin siyasi-yönetsel açıdan ‘ekümenik’ vasfı bulunmamaktadır… Sonuç olarak Lozan antlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığı’na bağlı dinî bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesi’nin ‘ekümeniklik’ iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

İlgili Haberler