Trabzonspor başarılıdır

2020-2021 Süper Lig sezonunda oynadığı 40 maçın 19''unu kazanıp, 14''ünde berabere kalıp, 7''sini kaybederken rakip filelere 50 gol bırakıp, kendi kalesinde ise 37 gol gördüğü için 4''üncü sırada yer alan Trabzonspor için yapılacak değerlendirme genelde, "başarılı olduğudur."

Ancak bu değerlendirmenin, "Abdullah Avcı öncesi ve sonrası" kıyaslaması üzerinden yapılması da kaçınılmazdır.

Neden mi?

Sezona futbolcu transferlerindeki daha büyük bir yanlışı, Eddie Newton gibi, sahadaki futbolu "okuyup yazmaktan bihaber" bir sözde teknik adam ile başlamakla yaptığı için 7 haftadaki karşılığını 4 mağlubiyet, 2 beraberlik ve 1 galibiyetin getirdiği 5 puanla alabildi Trabzonspor. Newton''dan kurtuluş sonrası geçici hoca İhsan Derelioğlu''nun Alanyaspor deplasmanında aldığı 1 puan ile 17. sıraya yükseldikten sonra, Trabzonspor her yönü ile teknik adam Abdullah Avcı tarafından teslim alınınca işler tam tersi bir hâl aldı ve yükseliş başladı.

Abdullah Avcı''nın gelişi ile sona eren gerileme döneminden kurtulan bordo-mavililer, hocasının yönetiminde oynadığı 32 maçın 18''ini kazanırken, 11''inde berabere kaldı. 3''ünde ise mağlup oldu.

Bu tablonun net tarifi ise kısaca şudur: Abdullah Avcı 17''nci sıradan aldığı Trabzonspor''un sezonu 4''üncü sırada tamamlamasını sağladı. Hem de eldeki ve özellikle hücumdaki yetersiz kadroya rağmen.

Abdullah Avcı''yı başarıya taşıyan yaptırımların başında hiç şüphesiz devre arasında transfer edilen Bakasetas''ın büyük katkısı, Berat''ın da takıma uyum sağlaması geldi. Arada transfer edilenlerden Yunus ise tıpkı sezon başında alınanlar gibi beklentilerin çok uzağında kaldı.

Türkiye''nin en iyi kalecisi Uğurcan''dan aldığı güvenle, defansın ortasını Edgar ve Hugo''ya teslim eden Abdullah Avcı, Bakasetas''ın golleri ile kazandığı puanlara, Djaniny''yi harekete geçirerek sağladığı katkı da ayrı bir farklılık yarattı.

Kupalı olarak 1983-84 sezonunda elde edilenin ardından 37 sezondur şampiyonluğa hasret taraftarın önemli bir kısmının; "Beraberlikle biten 14 maçın yarısında (7 maçta) galip gelinse idi kazanılacak 14 puanla, Beşiktaş''ın 1 puan önünde şampiyonluğu elde ederdik" diye hayıflanması matematiksel olarak doğru olabilir ama Trabzonspor''un bu kadro ile sezonda 71 puana ulaşması bile çok ama çok büyük başarıdır.

Ancak, "Sörloth olsa idi Trabzonspor sezonu zirvede tamamlardı" diyenlere de yüzde 90 oranında katılmamak ve hayıflanmamak da mümkün mü?

Sonuç itibarıyla bir önceki 2019-2020 sezonunu pandemi bölümündeki kötü performansı ile kaybeden Trabzonspor, 2020-2021''deki olumsuz kovid etkisini Abdullah Avcı faktörü ile gidererek sıralamadaki "4 büyükler kategorisi" tarifindeki yerini almakla kalmamış, Avrupa kupalarına da gitmeye hak kazanmıştır.

Önümüzdeki sezon için hedeflenen kazanım ve bunun için yapılmakta olan hazırlıklardan gelecek sefer söz edelim.

Yazarın Diğer Yazıları