TRAFİKTE ÇEKİCİ TERÖRÜ (5)

TRAFİKTE ÇEKİCİ TERÖRÜ (5)
Araç çekme eziyetini Meclis görmezden geldi

cekici--(11).jpg

 

Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde trafik vakıflarının araç çekerken vatandaşlara verdiği eziyeti Meclis gündemine taşıyan CHP’li Öğüt, “Önerge 1.5 yıldır gündeme alınmadı” dedi


CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde trafik vakıfları tarafından park eden araçların otoparklara çekilmesi ve araçlarını almak isteyen vatandaşlardan para alınmasının araştırılması için verdiği önerge TBMM’de bir buçuk yıldır gündeme alınmadı. Öğüt, 23 Ocak 2013 günü kendisi haricinde 21 milletvekilinin daha verdiği imza ile trafik vakıflarınca vatandaşlara yaşatılan araç çekme eziyetinin TBMM tarafından araştırılması için önerge verdi. Öğüt önergesinde, uygulamanın trafik çilesini azaltmaya katkı sağlayıp sağlamadığı ve vakıflarca elde edilen gelirin usulüne uygun harcanıp harcanmadığının kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından araştırılarak TBMM Genel Kurulu’na sunulmasını talep etti. Öğüt’ün önergesi henüz TBMM gündemine alınmadı.

Vakıf kara kutu
Öğüt, İstanbul’da Kadıköy’de yaşayan bir vatandaş olarak araç çekme işini inanılmaz boyutta hukuksuz olarak gördüğünü belirterek, şunları söyledi: “Trafikte tıkanıklığı engellemek için usulsüz park yapanlar için mutlaka bir yöntem bulunmalı. Yani ben hiç bir şekilde ’İsteyen istediği yere park etsin’demiyorum. ’Kafasına göre park etsin’demiyorum. Özellikle de ’Yollarda deprem için ayrılmış yerlere park etsin’demiyorum. Ama bir süs olarak konulan ’Dikkat deprem yoludur. Park yapılamaz’levhalarının çoğu kalktı. Biz günlük, haftalık işler yapıyoruz. Trafik Vakfı kesinlikle ve kesinlikle Türkiye’de birilerine rant sağlamak için düzenlenmiş bir vakıf. Yani orada kaç kişinin çalıştığı, kimlerin çalıştığı, nasıl çalıştığı, Emniyet’e ne katkısının olduğu, buralarda bu paraların nerelerde nasıl harcandığı konularında bizlere vakıf olduğu için doğru dürüst cevap verilmiyor.
Trafik vakıflarının araştırılmasının toplumsal bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden CHP’li Öğüt, şöyle devam etti: ” Birilerinin mutlaka araştırmasını yapması lazım. Kimin akrabaları çalışıyor, kimlerin iş deposu, iş bulma kurumu gibi çalışıyor? Orada kaba saba davranışlarda bulunanların nereden cesaret aldıkları ortaya çıkarılmalı. Ben bizzat şahit oldum. Milletvekili olduktan sonra üç kere arabam çekildi. Üçünde de davranışları bir görseniz. Ben onlara ’Milletvekiliyim’bile demedim. Çok kaba davranışlarda bulundular. ’Git Emniyet Müdürüne söyle’gibi laflar ettiler. ’Yasak, çekemezsiniz’dediğim halde ’Ben anlamam, ben çektim’şeklinde söylemlerde bulundular.  

Dokununca parayı istiyor
Öğüt, şunları kaydetti: “Bir de asıl problemlerden birisi, trafik çekicileri araç çekimi yaparken daha çok trafiği kapatıyorlar. Trafiğin en kalabalık olduğu zamanda vinçle kaldırarak araç çekiyorlar, yolları tıkıyorlar. Kimse korkudan hiç bir yere park edemiyor. Ama orada çekiciler değil yerel memurlar faaliyette. Aracını park ettiğin zaman cezayı kesiyor. Ne olduğunu anlamıyorsun. Yani burada ceza olmalı, yasaklar herkese uygulanmalı. Ama burada 200 lira park parası otomatik. Ana caddede benim gözümün önünde olan bir olay. Daha aracı çekilirken vatandaş geliyor. ’Vallahi değdik artık’diyor. ’Parayı vereceksin ondan sonra alacaksın. Otoparkın parasını alıyor, çekicinin parasını alıyor, park cezasını alıyor. Böyle inanılmaz bir rant düzeni dönüyor.” 

Dokunulmazlık zırhı
Öğüt, gerekli gereksiz her yerden araçların çekildiğini öne sürerek şunları söyledi: “Ben bu işi bir kaç kere soru önergesi ile de TBMM’de gündeme getirdim. Hiç bir şey olmadı. Cevap bile yok. AKP’liler, inanılmaz bir çoğunluk psikolojisi içinde yerel hiç bir şeyle ilgilenmiyorlar. Bizim söylediğimiz genel de olsa ilgilenmiyorlar. Yerelde hiç bir şeyle ilgilenmiyorlar. Çünkü bu Trafik Vakfı tamamen adamların kontrolünde. Hükümetin kontrolünde bir yer. Bunları adeta dokunulmazlık zırhına almışlar. Ama bakarsanız resmi ilişki var mı? Organik ilişki var da resmi ilişki yok. Hükümetin bilmem kimi, AKP’nin bilmem kimidir diyemiyoruz. Ama çalışanlara bakarsak kesinlikle böyle bir ilişki var. ” 
Öğüt, İstanbul Trafik Vakfı’nın zararları araçları çekim işi ve otoparkları işletmek için kurduğu İstanbul Trafik Vakfı İktisadi İşletmesi’nin gelirleri ile karşılandığına ayrıca kendi çalışanlarının çocuklarına da burs verdiklerine dikkat çekerek şöyle dedi: “Türkiye’de vakıflar, kesinlikle hayır kurumu ve yararlı bir kurum olarak bilinir. Ama şimdi vakıf deyince herkes huylanmaya başladı. Niye? Bir vakıf kurup herhangi bir şekilde, hükümetle de aran iyiyse bir sürü şeyin üstünü kapatmanın yolu ve yöntemi oldu. Bu vakıflar vasıtasıyla bir sürü şey bir yerlere aktarılıyor. O aktarılanların kimse adını sormuyor, soramıyor. O aktarmaların sonucunda da insanlar inanılmaz rantları birbirine kaydırıyor. Para transferleri gerçekleştiriyor. Bu çocuklara verilen burslar kazanılan paranın içinden, buharlaşan paranın yanında hiç bir şey değil.” 

Canhıraş çekim
Trafik polislerinin, çekici şöförlerinin çocuklarına da burs verilebileceğini, sonuçta onların da  memur çocuğu olduğuna işaret eden Öğüt,  şöyle devam etti: “O da bir yolsuzluk veyahut usulsüzlük diyebiliriz. Ama burada ana sıkıntı şu: Sen bizim adamımız olarak ne kadar çok araç çekersen çocuğun o kadar çok burs alır noktasına getirirsen, bal tutan parmağını yalar pozisyonuna getirirsen bu iş olmaz. Hukuksuz olur. Dünya kadar şehit polis çocuğumuz var. Bunlara verilebilir, emekli polis çocuğumuz var bunlara verilebilir, dar gelirli polis çocuklarına verilebilir. Ama çekicileri kullananların çocuklarına, bu işte görevli polislerin çocuklarına verdiğiniz zaman onlar da canhıraş bir şekilde daha fazla araba çekmek için elinden gelen herşeyi yapacak. Onun için de daha kaba bir şekilde davranışlar içinde daha çok çekim yapmaya çalışıyorlar.” 

Toplum oldukça tepkili
Milletvekili Öğüt, TBMM Başkanlığı’na sunduğu dilekçede şu konulara dikkat çekti: “Büyük şehirlerde her gün yüzlerce araç, Trafik Vakfı tarafından hatalı park ettiği gerekçesiyle yediemin otoparklarına çekilmektedir. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi kentlerde yaşayanlar konuyla ilgili büyük sıkıntı duymaktadır. Park ihlali yaptıkları için araçların yediemin otoparklarına çekilmesine vatandaşların yanı sıra tüketici dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da tepki göstermektedir. Aracı çekilen vatandaşın ödediği ücret de düşündürücü. Vatandaş aracını almak üzere otoparka gittiği zaman 10 TL otopark ücreti, 60 TL çekici ücreti olmak üzere toplam 70 TL para ödüyor. 72 TL olan park ihlali cezası ise sonradan adrese gönderiliyor. Böylelikle ödenen ücret 142 TL’yi buluyor. Üstelik araçların çekildiği otoparklarda kredi kartı ile ödeme yapılamıyor, sadece nakit ödeme kabul ediliyor.”  
 

Vakfın ücret alması yasal değil

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, TBMM Başkanlığı’na verdiği dilekçesinde daha sonra, İstanbul ve Ankara’daki Trafik Vakıflarının araç çekme uygulamasının ne kadar yasal olduğunun ayrıca tartışma konusu olabileceğini belirterek şöyle dedi: “Çünkü her iki vakfın da vakıf senedinde araç çekmekle ilgili bir madde yer almıyor. Üstelik Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair 5072 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin (b) bendinde ’Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamaz’diye hükmediyor. Ne var ki ilgili hükme rağmen vatandaşlardan çekici ücretinin alınmasına devam ediliyor. Konuyu değerlendiren hukukçular vakıf senedinde yer almayan bir işlemi söz konusu vakıfların kesinlikle gerçekleştiremeyeceğini, konuyla ilgili bir dava açılması durumunda trafik vakıflarının suçlu bulunacağını belirtiyor. Vakıflar ise konuyla ilgili savunmalarında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin çekilecek araçlarla ilgili maddelerine atıfta bulunuyor. Yönetmeliğin 119. maddesinde ’Yasaklanmış yerlerde ve hallerde park edilen araçlardan aşağıda sayılan yerlerde park etmiş olanlar esas ve usullerine uyularak yetkililerce kaldırılır’ibaresi mevcut ancak bu yetkilendirmenin Trafik Vakfı’na verildiğine dair bir bilgi yer almıyor.” CHP’li Öğüt, İçişleri Bakanlığı’nın araç çekme işlemleri ile ilgili artan şikâyetler üzerine harekete geçerek bu şikâyetleri incelemeye aldığının da kamuoyuna yansımasına dikkat çekerek; “uygulamadaki aksaklıkların tespiti, hangi yasal dayanakların söz konusu vakıflara uygulamayı gerçekleştirme hakkı tanıdığı, araç çekme işlemlerinde esas alınan kritelerin ne olduğu, uygulamanın trafik çilesini azalmaya katkı sağlayıp sağlamadığı, vakıflarca elde edilen gelirin harcama usul ve esaslarının ve alternatif çözüm önerilerinin tespit edilmesi” amacıyla “Anayasa’nın 98, TBMM’nin 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını” istedi.

    ---BİTTİ----