Transfer gelirleri, borç yükünün altında kaldı

Transfer gelirleri, borç yükünün altında kaldı
Süper Lig kulüpleri, bu yılın 9 aylık döneminde transferden toplam 70 milyon dolar gelir elde etti. Ancak, kulüplerin üzerindeki yüksek borç yükü, sağlanan gelirlere rağmen düşmedi.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Süper Lig kulüpleri, geçen sezonki ara transfer dönemi ve bu sezon öncesindeki yaz transfer döneminde toplam 70 milyon dolar gelir elde etti. Elde edilen gelire rağmen kulüplerin artan borcu ise dikkat çekti.

Türkiye'deki kulüpler, 2016'da bonservisli futbolcu transferinde 23 milyon dolar fazla verirken, geçen yıl söz konusu tutar 17 milyon dolar oldu. Bu yıl ise ara transfer dönemini de kapsayan ocak-eylülde kulüpler, 57 milyon dolar fazla elde etti. Böylece 2016'dan bu yana bonservis gelirleri ile bonservislere ödenen bedel arasındaki denge 97 milyon dolar fazla olarak kayıtlara geçti.

Ara transfer döneminde eski Beşiktaşlı Cenk Tosun'un İngiltere'nin Everton kulubünün yolunu tutması yılın önemli transfer gelişmeleri arasında yer alırken Fenerbahçeli eski futbolcular Josef de Souza, Giuliano ve Fernandao ile eski Galatasaraylı futbolcu Bafetimbi Gomis'in Suudi Arabistan takımlarına gidişi kulüplerin transfer dönemini artıyla kapatmasında etkili oldu.

BORÇLARDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

Süper Lig kulüplerinin transfer gelirlerine rağmen mali tabloda ortaya çıkan yüksek borçlar dikkat çekti. Kulüplerin transfer gelirlerinin nasıl harcandığı ise merak konusu oldu.

Süper Lig'deki kulüplerin 13,5 milyar TL'lik toplam borcu, toplam yıllık gelirlerinin yaklaşık 4,5 katı seviyesinde. Bu borcun önemli bölümü Türkiye'de "dört büyükler" olarak adlandırılan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'a ait. Dört büyükler, önümüzdeki yıllardaki gelirlerinin büyük bölümünü de alınan borçlara karşılık finans kuruluşlarına temlik olarak vermiş durumda.

Söz konusu dönemde Beşiktaş’ın transferde elde ettiği gelir, 14 milyon euro olurken, güncel borcu ise 2 milyar 495 milyon 267 bin TL oldu. Siyah beyazlılar, transfer gelirlerinden 7,41 milyon euro kar etti.

Galatasaray, bu sezon transferden 9,15 milyon euro kazanırken, 700 bin euro kar etti. Sarı kırmızılıların güncel borcu ise 1 milyar 226 milyon lira oldu.

Fenerbahçe ise transferden 25 milyon euro elde ederken, 9,1 milyon euro kar elde etti. Sarı lacivertlilerin borcu ise 3,5 milyar TL seviyesinde bulunuyor.