Travmatik başlangıç

Artık "haber değerini kaybettiği" düşünülmüş olmalı ki, bu yıl çok gündeme gelmedi;

Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar bu yıl da "15 Temmuz Anması"yla açıldı.

İlkokul birinci sınıf öğrencisine, okula başladığı gün, Türk askerlerinin Türkiye Cumhuriyeti Kurumlarını bombaladığı, Türk vatandaşlarını kurşunladığı görüntüleri izlettirmenin ne anlamı var? Bu "anma"nın o çocuğun "eğitim hayatı"na nasıl bir katkısı var?

Maksat, toplumu 7'den 70'e "tehdit" varsayılan bir terör örgütüne karşı uyanık, teyakkuz halinde tutmaksa, yıllarca, üstelik okulları da, öğretmenleri de, öğrencileri de hedef alan PKK'yla mücadele döneminde niye okullar "PKK'nın ne fena, ne bela bir yapılanma" olduğu anlatılarak açılmadı o zaman?

Maksat, ortak bir acıyı unutturmamaksa, Yassıada, 12 Eylül, dön geriye Menemen, Şeyh Sait isyanı, Dersim ihaneti niye hatırlatılmadı mesela her yıl bu çocuklara?

Maksat, "devletin kudreti"ni filan hissettirmekse; bunu en samimi biçimde hissedebilecekleri millî gün ve bayramlar neden yasaklandı okullarda yıllarca?

En nihayetinde maksat "yerli ve millî" bir nesil ise bir travmayı tekraren yaşatmak yerine, her sabah "Andımız" okutsanıza öğrencilere!

***

Müjde, alım gücünüz daha da düşecek!

Büyük, dev, ünlü şirketlerin, meşhur markalar çıkarmış holdinglerin konkordato ilanları kadar haber olmasa da, "hayatın içinde" karşınıza çıkıyordur illa;

Her gün geçtiğiniz sokaktaki bakkal, kasap, manav velhasıl "küçük esnaf" buhar oluyor! "Bir varmış bir yokmuş" misali, bir gün önce selamlaştığınız esnafın yerinde yeller esiyor bir gün sonra... Girdiğiniz dükkanlarda raflar boş, kimsenin mal almaya gücü yok, kimsenin borçla mal vermeye gücü yok...

Hoş, kepenkler inmese, kapılara kilit vurulmasa, raflar dolup taşsa ne olacak; alıcı olmadıktan sonra!

"Zorunlu/temel ihtiyaçlar" dışında kimsenin "alışveriş keyfisi(!)" yapacak hali yok.

Bu iklimde bir haber:

Market ve bakkallar arasındaki fiyat farkını kapatmak için yeni bir fiyat düzenlemesine gidilecek.

Spiker, haberi müjde tonunda duyurunca ne beklersiniz?

Bakkalların da market fiyatına satış yapabileceği böylece müşteri kaybının asgariye ineceği, vatandaşın da yüzünün güleceği bir proje umarsınız değil mi?

Yok; vatandaşa dalga geçer gibi "müjde" diye duyurulan haber "tavan" değil "taban" fiyat düzenlemesi yapıyor ve marketlere belli bir fiyatın altına inmeyi yasaklıyor; yani market fiyatlarını bakkal oranına çekiyor!

Vatandaşın satın almasını biraz daha güçleştirecek, cebini biraz daha yakacak, boğazından biraz daha kıstıracak düzenlemenin neresi müjde Allah aşkına;

Çoğunluğu açlık sınırında yaşamaya çalışan bir toplumla bir de kafa bulmayın bari, hakaret gibi!

***

SORU-YORUM

Cezaevleri "pimi çekilmiş bomba gibi" ise, o pimi kim çekmiştir? O pimi çekerek ne yapmak istemiştir?

Yazarın Diğer Yazıları