TRT'nin harcamaları denetimden çıkarılmış

Hani her ay ödemek için sağdan soldan denkleştirdiğiniz elektrik faturaları var ya, işte o faturalardan TRT'nin cebine giren para ne kadar biliyor musunuz?

1 milyar 57 milyon TL. Yani 144 Milyon Dolar!

İnanılmaz ama gerçek.

TRT'nin benden, senden hepimizden aldığı bu parayı nereye harcadığını anlatacağım.

Ama önce…

Bakın TRT'nin belli başlı harcama kalemleri var.

Bunlar, "kurum dışından temin edilen yapım ve programlar", "kurum dışı temin edilen haber ve haber program giderleri" ile "dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler" gibi başlıklar altında toplanıyor.

Bu harcama kalemlerini yazmamın bir sebebi var.

Fakat ilk olarak kurumun yönetim yapısına bakalım. 7 kişiden oluşan yönetim kurulu TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başkanlığında salt çoğunluk esasına göre bu harcamalara karar veriyor.

Yönetim kurulunda bir de Sabah gazetesinin "Pelikan" denen gruba yakınlığıyla bilinen "Salih Tuna" mahlasını kullanan yazarı Davud Kayacı bulunuyor.

TRT eskiden halkın kanalıydı ancak ne yazık ki artık iktidarın yayın organı oluşmuş durumda. Kurumun gelirlerinin büyük bir kısmını yine biz halk sağlıyoruz. Fakat bu milyarlar iktidarın propagandasını destekleyen yapımlara harcanıyor.

Mesela TRT'nin 2019 mali tablolarını incelediğimizde kurum hakkında ilginç bilgilere ulaşıyoruz.

Bandrol gelirlerinin 1 milyar 645 milyon TL olduğunu görüyoruz. Biraz önce yazdığım Elektrik Enerjisi hâsılat payı ise 1 milyar 57 milyon TL.

Toplam geliri de 3 milyar TL.

Ya giderleri?

2019 yılı giderleri önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında yani 91 milyon TL kadar azalış göstermiş, tüm yıl ödeneğinin yüzde 87,3'ü kullanılmış. Kurumun gideri 2 milyar 671 milyon TL olarak gerçekleşmiş.

Ne ilginçtir ki, 5 bin kişiden fazla personeli bulunan TRT, gelirlerinin yarısından fazlasını kurum dışına aktarmış.

Yani TRT, "kurum dışından temin edilen yapım ve programlar" için 570 milyon 857 bin TL, "kurum dışı temin edilen haber ve haber program giderleri" için 627 milyon TL olmak üzere toplamda 1 Milyar 250 Milyon TL harcamış.

TRT 'nin mali tablolarına göre "dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler" için toplam 1 milyar 641 milyon TL yani 223 Milyon dolar parayı kişi ve şirketlere vermiş.

Aşağıda tabloları vereceğim.

Ancak benim meselem şu…

Asgari ücrete zam yapacakken bin dereden su getiren iktidar ne yapmış biliyor musunuz?

Milyarlarca lirayı teslim ettiği TRT'nin, özellikle harcadığı paraları denetimden çıkarmış.

703 sayılı KHK ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu işlere ilişkin ihale işlemlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmadığı açıkça karara bağlanmış.

Yazık vallahi yazık.

Bu milletin milyarlarca lirasını, parasını üç beş kişiye teslim edemezsiniz. Yönetim kurulunda Pelikancı isimlerin olduğu TRT'nin savurduğu paralar kimin cebine gidiyor az çok biliyorsunuz.

Bu vatandaş, çocuğuna alacağı üst baştan kısıp, et yemeyip, bezi, yumurtayı taneyle alarak, dişinden artırarak ödediği faturalarla sizleri beslemek zorunda mı?

Bir de utanmadan elektrik faturalarına zam yaptınız.

Bakın görün işte bütün rakamlar:

murat-tablo-1.pngmurat-tablo-2.pngmurat-tablo-3.pngmurat-tablo-4.png

TRT'den AÇIKLAMA

Yeniçağ    Gazetesi'nin    11.01.2021    tarihli    nüshasında    "TRT'nin    harcamaları denetimden çıkarılmış" başlıklı 11. sayfada yayımlanan Murat Ağırel tarafından kaleme alınmış köşe yazısı içeriğinde TRT Kurumunu hedef alan iftira niteliğinde bir takım asılsız iddialara yer verilmiştir.

TRT; içeriğinde hakaret ve yalan bilgi olmadığı sürece her türlü eleştiriyi dikkate almakta ve doğruluk payı olanlarda ise gereğini yerine getirmektedir. Müvekkil Kurumun bu konuda hiçbir önyargısı bulunmamaktadır. Kara propaganda amacı taşıyan köşe yazısındaki bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için Müvekkil Kurumun medya ilgili birimine hiçbir şekilde başvurulmamış, TRT Kurumunun adı verilerek yalan ve yanlı bilgiler aktarılmıştır.

Basın/Gazetecilik meslek ilkeleri çiğnenerek kaleme alınan bu köşe yazısı her ne kadar tarafımızca muhatap alınmak istenmese de kamuoyunun yalanlarla meşgul olmaması ve gerçeklerin kayda geçmesi adına bu tekzip metni hazırlanmıştır.

Müvekkil Kurum; Anayasa, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu, 6112 sayı] Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve ilgili meri mevzuat hükümleri çerçevesinde faaliyetlerini yürütmekte olup Sayıştay tarafından denetlenmektedir. TRT, Sayıştay'ın yanı sıra, TBMM'nin ilgili Komisyonları ve kendi iç mekanizmaları tarafından da düzenli olarak denetlenmektedir.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu; 17 televizyon, 16 radyo kanalı, 10'larca dilde web yayınıyla; çeşitli platformlar üzerinden dünya çapında yayın yapan bir kurumdur. Kanallarının yayın stratejilerine ve hedef kitlelerine uygun olarak talep ettikler programlar; büyük oranda kurum içi kaynaklar kullanılarak karşılanmaktadır.

Kurum dışına program siparişi verilirken kanalın söz konusu programa olan ihtiyacı programın özgünlüğü ve kurum içi imkânlarla yapılıp yapılamayacağı gibi hususlar gözönünde bulundurularak ihtisas komisyonlarında değerlendirildikten sonra yapımına karar verilmektedir.

Ancak bilinmelidir ki, günümüz yayıncılık sektöründe "İç Yapım" kavramı; Kurumlar kendi dinamikleriyle üretilen programlar ile yurtiçi yerli firmalardan temin edilen dizi film, belgesel vb. yapımları da kapsamaktadır. Araştırıldığı takdirde görülecektir ki dünyadaki diğer kamu yayıncıları da benzer bir modelle hareket etmektedir.

Kurum olarak, ulusal bir yapım sektörünün oluşması ve güçlenmesi ve piyasadaki program  çeşitliliğinin  kamu hizmetine  sunulması,  sektördeki  istihdam  sorunun çözümüne TRT olarak katkı sağlamak dış yapımlardan beklenen faydalar arasındadır.

Dış yapımlara özel kanallardan daha az fiyatlar verilmekte olup bunun da başlıca sebebi ödemelerimizin vadelerinin kısa olması ve zamanında yapılmasıdır.

Ayrıca, serbest piyasanın rekabetçi sisteminin; Kurumun bütün yapımlarını kendisinin üretmesine kıyasla, daha uygun maliyetler sağladığı da bir gerçektir.

Bütün bu gerçeklere rağmen, söz konusu köşe yazısının yayınlanmasının tek amacı asılsız itham ve iftiralar ile Müvekkil Kurumu itibarsızlaştırmaya çalışma teşebbüsüdür.

Yeniçağ Gazetesi'nde Murat Ağırel tarafından kaleme alman gerçeğe aykırı ve iftira niteliğindeki 11.01.2021 tarihli köşe yazısı ile ilgili tüm yasal haklarımızı hızlı, eksiksiz ve etkin bir şekilde kullanacağımızı Kamuoyuna saygı ile duyururuz,

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu

Vekili Av. Mustafa Doğan İnal

Yazarın Diğer Yazıları