​​​​​​​Trump, Erdoğan'ı kurtarabildi mi?

ABD Başkanı Trump'ın, Maliye ve Adalet Bakanlığı'na, "Halkbank'a yaptırımların etkisini inceleme talimatı" verdiği ortaya çıktı!

İlk olarak Blomberg'in İnternet sitesinde yayınlanan habere göre geçtiğimiz Ekim ayında, ABD Senatosu'nun Mali İşler Komisyonu'nun kıdemli Demokrat üyesi Oregon Senatörü Ron Wyden, ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin'e bir mektup göndererek ABD'de Halkbank hakkında açılan soruşturmaya kendisinin ya da Trump yönetiminden başka yetkililerin müdahale edip etmediğine ilişkin bilgi istedi.

Senatör Wyden'ın sorusuna mektupla cevap veren Maliye Bakanı Yardımcı Vekili Frederick Vaughan, Trump'ın, Tayyip Erdoğan'ın konuyu gündeme getirmesinin ardından, Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na Halkbank'a yönelik olası ABD yaptırımlarının etkisini incelemeleri talimatı verdiğini doğruladı. Vaughan, ayrıca Türk yetkililerin, yapılan yedi görüşmede ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının Halkbank'a olası etkisine ilişkin kaygılarını ifade ettiklerini de yazdı.

Senatör Wyden ise ABD Maliye Bakanlığı'nın cevabını tatmin edici bulmadığını, cevap mektubunun daha da fazla soru işaretine yol açtığını savundu. Wyden, Trump hakkında azil soruşturması açılmasına yol açan Ukrayna konusundaki iddialara da atıfta bulunarak, Trump yönetimi yetkililerinin bu süreçte de bir rolü olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

***

Bloomberg, geçtiğimiz ayki haberinde, Tayyip Erdoğan'ın Halkbank'a yönelik olası yaptırımları engellemek için pek çok kez, konuyu, Trump ile görüşmelerinde gündeme getirdiğini, Trump'ın da Nisan ayındaki telefon görüşmesinin ardından konuyla ilgili olarak ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Adalet Bakanı William Barr'ı görevlendirdiğini yazmıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de 17 Ekim günü Barış Pınarı Harekatı'nın durdurulması konusunu görüşmek üzere geldiği Ankara'da yaptığı açıklamada Türk yetkililerin, Halkbank konusunu gündeme getirdiklerini söylemiş ancak bu konuyla federal savcıların ilgilendiğini belirtmişti.

***

Bu haberleri, son olarak Amerika'nın Sesi'nde genişçe yayınlandı! Yeni açılan davada sadece Halkbank mı suçlanıyor? İddianamede Halkbank suçlanmış olsa da eklerde, Rıza Zarraf'ın Türkiye'de dağıttığı rüşvetlerin tam listesi var! Üstelik Cüneyt Özdemir, CNN Türk'te bu konudaki haberleri yorumlarken, "Halkbank davasının ikinci bölümü başlıyor. Halkbank yargılanacak, Rıza Sarraf tanık olacak. Bu davanın sanık koltuğuna bence Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı oturtacaklar." demişti.

Trump'ın ise diplomasiyi hiçe sayarak Erdoğan'a yazdığı mektupta "Daha önce sorunlarınızı çözmek için gayret gösterdim, akıllı ol" gibi ifadeler kullanması da yadırganmıştı. Trump daha sonra da "Benim çizdiğim sınırları aşarsan, Türkiye ekonomisini yerle bir ederim" diye tehdit etmişti.

Biz de "Bu tehditler, sadece Türkiye'nin sorunlarını mı kapsıyor, yoksa Rıza Sarraf'ın ifadesinden dolayı Erdoğan'ın sorunlarını mı; bu belli değil ama bilinen gerçek şu: Amerikalı senatörler, ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi, Türkiye'yi durdurmak için kullanmaya çalışıyor. Trump da bu durumu, Barış Pınarı operasyonu durdursun diye Erdoğan'a karşı alenen kullandı." diye yorumlamıştık.

Gelinen noktada Barış Pınarı Harekâtı durduruldu.

***

Senatör Ron Wyden'ın mektubu ve aldığı cevap gösteriyor ki Trump, Erdoğan ile pazarlık yaptı. Erdoğan, anlaşmaya varıldığı gibi çizginin dışına çıkmayınca Trump da verdiği sözün gereğini yerine getirmeye çalıştı.

Trump hakkında, Ukrayna ile ilişkilerde, devletin kredi verme gücünü, iç politikadaki rakibi Biden aleyhine kullanmaktan dolayı azil soruşturması sürdürülüyor. Trump şu anda kendisini kurtarmış değil ki Halkbank'ı ve Tayyip Erdoğan'ı suçlamalardan kurtarabilsin. 

Senatör Wyden da ikna edilebilir mi?

 

Yazarın Diğer Yazıları