Trump: "Güvenli bölge PKK için"

Trump: "Güvenli bölge PKK için"
ABD tarafından Washington’a davet edilen, terör örgütü YPG/PKK’nın başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi (SDK) eş başkanı İlham Ahmed, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü.

Görüşmede Trump’ın Kürtler için güvenli bölge kuracağını yinelediği belirtildi.Görüşme sırasında orada bulunan Associated Press ajansına konuşan bir kaynak, Trump’a “Kürt savaşçılara saldırılmasına izin verip vermeyeceği” sorusunun yöneltildiğini, ABD Başkanının ise bu soruya “Kürtlerin korunmasını garantiye alacağı” şeklinde cevap vererek “Kürtleri seviyorum” ifadesini kullandığını açıkladı.

Associated Press ajansına röportaj veren İlham Ahmed, Trump ile ayaküstü görüştüğünü doğrulayarak, bu görüşmenin bazı kapıları açmasını umduklarını dile getirdi. Suriye’nin geleceği için Türkiye ile diyalog istediklerini, Beyaz Saray yönetiminin Ankara ile kendi aralarındaki sorunları çözmeye hevesli olduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan,

CNN’in ulusal güvenlik muhabiri Jylie Atwood’un bildirdiğine göre, Ahmed ABD tarafından kendilerine sağlanan silahlar konusunda “Silahlara ihtiyacımız var. IŞİD’e karşı savaş hâlâ varlığını sürdürüyor” ifadelerini kullanarak, Trump yönetimiyle silahların geri alınmasına dair herhangi bir diyalog kurulmadığını belirtti. Washington’da Middle East Institute tarafından gerçekleştirilen bir etkinliğe katılan Ahmed’in burada yaptığı konuşmada, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ertelenmesini talep ettiğini, Türk gözlemcileri değil Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerini kabul ettiklerini, 32 kilometrelik güvenli bölgenin ABD’nin değil Türkiye’nin fikri olduğunu ve buna SDG’nin karşı olduğunu, SDG’nin hakimiyeti altındaki bölgelerde özyönetim konusunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın onay vermesi ihtimalinin düşük olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

MUHALİF GÜÇLER İDLİB’İ TUTACAK DURUMDA DEĞİL

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’ne konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats, “Türkiye’nin sürekli desteğine dayanan muhalif gruplar, Şam’ın İdlib’i alma operasyonunu püskürtecek durumda değiller” dedi. İdlib’de faaliyet yürüten çok sayıda farklı oluşum var. Bunlar arasında en büyükleri, Türkiye destekli grupların çatı kuruluşu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile terör örgütleri listesindeki El Nusra uzantısı Heyet Tahrir el Şam olarak biliniyor. Farklı kaynaklara göre, İdlib’de yabancı paralı askerler de dahil olmak üzere yaklaşık 30 bin civarında militan bulunuyor.

İlgili Haberler