Trump ile Greta Thungerg'in tartışması gündem oldu

Trump ile Greta Thungerg'in tartışması gündem oldu
İsviçre'nin Davos kasabasında başlayan 50. Dünya Ekonomik Forumu'na, ABD Başkanı Donald Trump ile iklim aktivisti Greta Thunberg arasındaki tartışma damga vurdu.

Bu yılki ana teması ‘Sürdürülebilirlik’ olan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu, ABD Başkanı Donald Trump’ın inkar ettiği iklim değişikliğine yönelik protestoların gölgesinde açıldı.

ABD’de hakkındaki azil soruşturmasının görüleceği gün Davos’ta alan Trump, kürsüden, dinleyiciler arasındaki 17 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’i hedef aldı. Thunberg’e atıfla ‘felaket tellallığı yapan iklim peygamberlerini’ kınayan Trump, ‘kıyamet kehanetlerinin reddedilmesi’ çağrısı yaptı.

“SERSEM FALCILARIN HALEFLERİ”

Reuters’te yer alan habere göre, iklim aktivistlerinden “Bu alarm zilleri çaldıranlar hep aynı şeyi talep eder: Yaşamlarımızın her yönünü tahakküm altına almak, dönüştürmek ve kontrol etmek” diye söz eden Trump, “Bunlar mazinin sersem falcılarının halefleri” diye ekledi.

ABD’nin ekonomisini savunacağı vurgusu yapan Trump, kendi ekonomik başarılarını anlatırken, artık karamsarlık değil, iyimserlik zamanı olduğunu savundu.

THUNBERG: DÜNYA ALEV ALEV YANIYOR

Trump’ın ardından ‘İklim Kıyametinden Kaçınmak’ başlıklı panele geçildiğinde bu kez söz İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’deydi.  Thunberg, siyaset ve iş alemi liderlerine “Fark etmemiş olmanız ihtimaline karşı söyleyeyim, dünya alev alev yanıyor” diye çattı.

Trump’ın ABD’nin katılacağını açıkladığı Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘1 trilyon ağaç dikme’ girişimi için “Yeterli değil’ diyen Thunberg, “Hemen şimdi fosil yakıtlara yatırımların sona erdirilmesi” çağrısı yaptı.

TRUMP’A YANIT: ÇOCUKLARINIZA NE DİYECEKSİNİZ?

Dünya çapında iklim için okul grevlerinin öncüsü, adını anmadan Trump’ı hedef aldı:

* Merak ediyorum onları bile bile başlarına açtığınız iklim kaosuyla cebelleşmeye terk etmeniz ve başarısız olmanızın nedeni olarak çocuklarınıza ne söyleyeceksiniz?

* Ekonomi için o kadar olumsuz olacak gibi gözüküyordu ki, gelecekteki yaşam koşullarını güvenceye almak fikrinden hiç denemeden vazgeçtik? Böyle mi diyeceksiniz?

* Evimiz hala yanıyor. Sizin atıllığınız her saat alevleri körüklüyor. Biz ise size diyoruz ki, çocuklarınızı her şeyden çok seviyorsanız harekete geçin.

Siyaset ve iş dünyasını ‘sürekli boş sözler vermekle’ suçlayan Thunberg, “Diyorsunuz ki, sizi yüzüstü bırakmayacağız, bu kadar karamsar olmayın. Ve sonra, sessizlik.” dedi.