Trump, İran kararını açıkladı

Trump, İran kararını açıkladı
ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında 2015 yılında İran'la imzalanan nükleer anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Trump ayrıca "İran terör örgütlerine destek vermektedir. İran terörün devlet sponsorudur" dedi.

ABD Başkanı Trump canlı yayında yaptığı açıklamalarda, İran’ın teröristleri desteklediğini ve İran’ın nükleer şantajlarına ABD’nin boyun eğmeyeceğini söyledi. Trump ayrıca İran’ın nükleer tehdidine karşı müttefiklerle birlikte kesin bir çözüm bulunacağını açıkladı. Başkan Trump açıklamalarının ardından İran’la yapılan anlaşmayı iptal eden memorandumu imzaladı.

İRAN HALKINA SESLENDİ

Trump, “Sevgili İran halkını rehin alan rejime karşı uyanmaya çağrıyorum. Ben İran halkı için çok iyi şeyler yapmaya muktedirim, barış için sizin için” dedi.

HABER ÖĞLE SAATLERİNDE SIZDI

Öğle saatlerinde Amerikan basınında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, telefon görüşmesi sırasında ABD’nin İran’la 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmasından çekileceğini söylediği belirtilmişti. Haberde ayrıca ABD’nin anlaşmayı tek taraflı feshetmesi halinde çeşitli ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği de söylenmişti.

MACRON’UN OFİSİ İRAN KONUŞMASINI REDDETTİ

Öte yandan Reuters muhabirinin konuyla ilgili sorusuna Emmanuel Macron’un ofisi, “Trump’la Macron arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde İran anlaşması konuşulmadı” cevabını verdi.

90 GÜN SÜRE

ABD Maliye Bakanlığı, önümüzdeki 90 gün içerisinde İran'a yönelik döviz sektörü, metal ticareti, devlet borcu ve otomobil sektörü gibi alanlardaki eski yaptırımları tekrar uygulamaya koyacaklarını açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında, önümüzdeki 180 gün içerisinde, İran'a karşı gemicilik, petrol ve enerji alanlarında da eski yaptırımların yeniden uygulanmaya başlanacağı kaydedildi.

Sputnik'in haberine göre ABD, 5 Kasım'a kadar tekrar İran'ın tüm devlet ve finansal kurumları yaptırım listesine alacak.

AB'DEN İLK TEPKİ

Donald Trump'ın İran ile nükleer açıklamadan çekildiğinin açıklamasının ardından AB'den ilk değerlendirme geldi. Trump'ın kararının endişe verici olduğu belirtilirken, 'Uluslararası toplum olarak nükleer anlaşmayı koruyacağız' ifadeleri kullanıldı.

İRAN: ABD'NİN YİNE SÖZÜNDE DURMADIĞINI GÖRDÜK

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında 2015'te imzalanan anlaşma konusunda beklenen açıklamasını yaptı ve ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurdu. 

Trump'ın açıklamalarından hemen sonra ise İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ruhani'nin açıklamaları şöyle:

ABD ne gibi delilleri olduğunu göstermeli.

Trump'ın kararı bizim için tarihi bir tecrübe.

İran anlaşmanın bütün maddelerine uymuştur. Hiçbir hatamız yanlışımız olmadı

ABD'nin sözünü tutmadığını gördük.

ABD'nin tek destekçisinin İsrail olduğunu görüyoruz.

ABD'nin neden anlaşmadan çekildiğini anlamak zor.

Sadece ABD ve İran arasındaki anlaşma değildi. BMGK'dan onaylanmış bir anlaşmaydı. Diğer tüm taraflardan senatolarda, meclislerde onaylanmış anlaşmaydı.

Bu noktadan itibaren İran anlaşması diğer beş devletle birlikte devam edecektir.

İSRAİL'DEN FLAŞ HAMLE

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran kararını açıklaması sırasında ajanslara düşen son dakika haberine göre, İsrail, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri'nde sığınakları açtığını, savunma sistemlerini de aktif hale getirdiğini açıkladı. AP'nin haberine göre, İsrail ordu sözcüsü gerekçe olarak Suriye'deki İran güçlerinin 'olağan dışı hareketliliğini' gösterdi.

HÜKÜMET'TEN İLK AÇIKLAMA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Trump'ın aldığı kararı değerlendirdi. Zeybekçi, "Her olumsuzluk, her kriz kendi içerisinde fırsatları da barındırır. Ekonomi Bakanı olarak bakmam gerekiyor bazı şeylere. Bunun içinde Türkiye anlamında da bir fırsatın ortaya çıkacağından bahsedebiliriz. Ticaret hacmimizi Türkiye olarak yeniden yapılandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KALIN: "İSTİKRARSIZLIĞA SEBEP OLUR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump'ın İran kararıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Kalın, " ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi, istikrarsızlığa ve yeni çatışmalara sebep olacak bir karardır. Çok taraflı anlaşma, diğer ülkelerle devam edecektir. Türkiye, nükleer silahların her türüne karşı olan kararlı tutumunu sürdürecektir" mesajını paylaştı.

İlgili Haberler