Trump, ömür boyu görevde kalacak ismi açıklayacak

Trump, ömür boyu görevde kalacak ismi açıklayacak
ABD Başkanı Donald Trump, Yüksek Mahkemeye göstereceği adayın "muhtemelen" kadın olacağını ve ismi gelecek hafta açıklayabileceğini söyledi. ABD'de Yüksek Mahkeme yargıçları başkan tarafından belirleniyor ve Senato onayının ardından ömür boyu sürecek görevine başlıyorlar.

ABD Başkanı Trump, Kuzey Carolina eyaletinde yapacağı seçim mitingi için Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.

Haber Global'de yer alan habere göre, Trump, dün hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün yerine yeni adayın belirlenmesi sürecine herkesin saygı duyması gerektiğini vurguladı.

Daha önce de birçok başkanın seçim yılında mahkemeye aday gösterdiğini hatırlatan Trump, "Sürecin çok hızlı olabileceğini düşünüyorum. Bize oy veren milyonlarca insanın bize verdiği bir hak ve sorumluluk bu. Adayımın büyük ihtimalle bir kadın olacağını söyleyebilirim. Gelecek hafta muhtemelen açıklayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Mahkemenin liberal yargıçlarından Ginsburg, 87 yaşında pankreas kanserinden geçtiğimiz gün hayatını kaybetmişti.

DEMOKRATLAR VE CUMHURİYETÇİLER ARASINDA 'YÜKSEK MAHKEME YARGICI' TARTIŞMASI

ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'un hayatını kaybetmesi, Cumhuriyetçi ve Demokratlar arasında yeni aday tartışması başlattı.

Trump, Twitter mesajında, Senatodaki Cumhuriyetçi üyelerden Ginsburg'dan boşalan yeri doldurmak için bir an önce adım atmalarını istedi. Trump, "Bizler, insanlar tarafından onlar adına kararlar alabilmek için güce ve önemli pozisyona getiriliriz. Bu pozisyonlardan en önemlilerinden birisi ise ABD Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçimi olarak kabul edildi. Bu üstümüzdeki bir yükümlülüktür. Gecikme olmamalı!" ifadelerini kullandı.

Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da buna destek veren bir açıklama yayımlayarak, Trump'ın yeni bir aday belirlemesi durumunda senato olarak bir an önce oylamaya gideceklerini ve söz konusu adayı onaylayacaklarını ifade etti.

Ginsburg'un yerine kimin geleceğine dair gelecek yılın beklenmesi gerektiğini savunan Demokratlar ise Cumhuriyetçilerin 2016'da hayatını kaybeden Yüksek Mahkeme Yargıcı Antonin Scalia'nın yerine eski Başkan Barack Obama tarafından belirlenen adaya karşı çıktıklarını hatırlattı.

Senato Azınlık Lideri Demokrat Senatör Charles Schumer, konuya dair McConnell'in 2016'da attığı bir tweeti alıntılayarak, "Amerikan halkının sonraki Yüksek Mahkeme yargıcının atanmasında fikirleri olmalı. Bu nedenle açılan pozisyon yeni bir başkan gelene kadar doldurulmamalı." ifadesini kullandı.

Demokrat Senatör Dianne Feinstein de Trump'ın açıklamasına sert tepki göstererek, seçim öncesinde yeni bir aday için oylamaya gitmeyeceklerini ifade etti.

ÖMÜR BOYU SÜRECEK GÖREV

Uzun süredir kanserle mücadele eden Ginsburg, 2020 başlarında geçirdiği ameliyat sonrasında evinde tedavi görmeye başlamış ancak hayatını kaybettiği haberi gelmişti.

Dönemin Demokrat ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 1993 yılında mahkemeye atanan Ginsburg, liberal görüşleriyle tanınıyordu.

ABD'de Yüksek Mahkeme yargıçları başkan tarafından belirleniyor ve Senato onayının ardından ömür boyu sürecek görevine başlıyorlar. Cumhuriyetçi Trump'ın mahkemeye muhafazakar bir yargıç adayı belirlemesi bekleniyor.