Trump ve Erdoğan görüşmesiyle ilgili kritik iddia

Trump ve Erdoğan görüşmesiyle ilgili kritik iddia
Amerika'nın ünlü dergisi Foreign Policy'de yayımlanan bir makalede, ABD Başkanı Trump'ın Erdoğan'la görüşmesinde 'Rakka'yı YPG ile alacaklarını' söyleyeceği iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu ziyarette, IŞİD'in Suriye'deki kalesi konumunda olan Rakka'ya operasyond Ankara'nın PKK'nın Suriye'deki kolu olarak nitelediği YPG'nin dahil edilmemesini dile getirmesi bekleniyor.

'RAKKA'YI KÜRTLERLE ALACAĞIZ'

Odatv'nin aktardığına göre Foreign Policy, 'Trump, Türkiye'ye Rakka'yı Kürtlerle alacağız diyecek' başlıklı geniş makalesinde, "Trump Yönetimi, Türkiye'nin güçlü itirazlarına rağmen IŞİD'i Suriye'deki son kentsel kalesi olan Rakka'tan çıkarmaya yönelik ABD destekli askeri taarruzu gerçekleştirmeye hazır" diye yazdı.

'Başkan Donald Trump'un, bu ayki Beyaz Saray ziyareti sırasında Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a ABD planları konusunda bilgi vermesinin beklendiği' belirtilen makaleye göre, dergiye konuşan savunma yetkilileri, Obama yönetimince hazırlanan ve 'operasyonda Kürt güçlerine bir liderlik rolünü veren' planın muhtemelen Erdoğan'ın ziyaretinden sonra ilerletileceğini kaydetti.

'İZİN TALEBİ MATTİS'E İLETİLDİ, TRUMP'UN ONAYLAMASI KESİN GİBİ'

Birkaç yetkilinin, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın Rakka operasyonu için Suriyeli Kürt gruplarının silahlandırılmasına izin verilmesi talebini Savunma Bakanı James Mattis'e ilettiğini söylediklerine dikkat çekilirken, "Mattis, imzalar imzalamaz taarruza engeller kaldırıması için Başkan Trump'un izin vermesi gerekecek. Yetkililer ve uzmanlar, Trump'un da komutanlarca sunulan planı onaylayacağını kesin gibi olduğunu ifade ettiler" denildi.

Foreign Policy, "Ankara'nın ise, Suriye'ye konuşlanan Türk güçlerine ve büyük ölçüde sınanmamış bir Arap gücü olan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) dayanan farklı bir yaklaşım alması için Washington nezdinde lobicilik yaptığını" belirttikten sonra, ABD güçlerine danışmanlık yapmış olan ve kısa bir süre önce ABD komutanlarıyla birlikte ziyaret ettiği Suriye'den dönen, Rand Corporation uzmanlarından Linda Robinson'un, "ABD yetkililerinin Türkiye'nin önerdiklerini incelediklerini ancak askeri olarak fazla bir katkı yapamayaklarını gördükleri" değerlendirmesini aktardı.

'İLİŞKİLERİ KÖTÜLEŞTİRMEMEK İÇİN KARAR REFERANDUM SONRASINA ERTELENDİ'

Türkiye'nin itirazlarına rağmen 'Trump Yönetiminin Rakka operasyonu için tek gerçekçi yolunun Suriyeli Kürtleri dahil etmek olduğu kanısına vardığı' öne sürüldüğü makaleye göre yetkililer, "Ankara ile ilişkileri kötüleştirmemek için Beyaz Saray ve Pentagon'un Rakka'ya ilişkin kararın Türkiye'de geçen ay yapılan referandum sonrasına ertelemeyi tercih ettiğini" söylediler.

Washington ile Ankara arasındaki 'gerginliklerin' 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 'yükseldiği' yorumunu da yapan FP, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) geçen ay Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerine düzenlediği hava baskınlarına değinirken de, 'Saldırının Pentagon'u, Kürtler ile Türk güçleri arasında bir tampon oluşturması için ABD askerlerinin sınıra göndermeye ittiğine' dikkat çekti.

'VAR OLAN GERİLİMLER, ANKARA'YI YATIŞTIRMAK İÇİN HASSAS DİPLOMASİYİ GEREKTİRİYOR'

Türkiye ile yaşanan sıkıntıların ve TSK hava baskınlarının 'Rakka planını uygulamaya koymanın yaratacağı risklere ve ABD-Türk ilişkilerinin kırılgan durumuna vurgu yaptığı' görüşüne yer verildi ve 'Var olan gerilimlerin, Ankara'yı yatıştırmak için hassas diplomasiyi gerektireceği' uyarısı yapıldı.

Makalede şöyle denildi: "ABD subayları, Washington'un, Kürt güçlerinin tek taraflı faaliyet göstermesine veya IŞİD çıkarıldıktan sonra Rakka'yı yönetmesine izin verilmemesini sağlayacağını söylüyorlar. Aynı zamanda Türkiye'nin Kürt milislerinin bağımsız bir devlet oluşturmak için ABD'nin sağladığı silahları depolamalarına ilişkin kaygılarını gidermek için de Kürt güçlerine verilecek cephanenin tayınlaması dahi, çeşitli seçenekleri incelediklerini söylediler."