Trump'ın evine baskında yeni gelişme: 'Çok gizli' belgeler ele geçirildi

Trump'ın evine baskında yeni gelişme: 'Çok gizli' belgeler ele geçirildi
FBI, Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evine geçtiğimiz günlerde baskın yapmıştı. Baskınla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Trump'ın evinde 'çok gizli' damgalı 11 set belge ele geçirildi.

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump’ın evine yapılan baskında ''çok gizli'' damgalı 11 set belgenin ele geçirildiğini bildirdi.

İHA’nın haberine göre; yayınlanan mahkeme tutanaklarına göre, ABD’nin federal ajanları eski ABD Başkanı Donald Trump''ın Florida''daki evinden çok gizli olarak sınıflandırılmış, bir kısmı ABD’nin en mahrem bilgilerini içeren belgeleri ele geçirdi.

FBI, Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde hafta başında operasyon düzenlemişti. Ancak şimdiye kadar eski başkanın evinde ne bulunduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, Adalet Bakanlığı’nın Florida’daki bir mahkemeden belgelerin mührünü kaldırmasını isteyerek bunun kamu yararına olacağını söyledi.

Trump, kendi sosyal medya mecrası Truth Social’da, ele geçirilen hiçbir belgenin gizli olmadığını iddia etti. Trump, “İlk olarak, (tüm belgelerin) gizliliği kaldırıldı. Ayrıca, hiçbir şeyi ''ele geçirmelerine'' gerek yoktu. Entrika çevirmeden ve Mar-a-Lago''ya girmeden istedikleri zaman alabilirlerdi. Güvenli bir depodaydı…” ifadelerini kullandı.

Federal yasalara göre, gizli materyallerin kötüye kullanılması ve gizli belgelerin veya materyallerin izinsiz olarak alınması ve muhafaza edilmesi yasak. Ancak, görevdeki başkanlar bilgilerin gizliliğini kaldırabilir. Bu yetki, görevden ayrıldıktan sonra sona erer. Ele geçirilen belgelerin gizliliğinin kaldırılıp kaldırılmadığı ise henüz netlik kazanmadı.

''ÇOK GİZLİ'' BELGELER ELE GEÇİRİLDİ

Adalet Bakanlığı, ABD Sulh Hakimi Bruce Reinhart''a tutuklama emri başvurusunda, Trump''ın ulusal savunma bilgilerinin bulundurulmasını veya iletilmesini yasaklayan federal bir yasa olan Casusluk Yasası''nı (Espionage Act) ihlal ettiğini düşündüren nedenleri olduğunu söyledi.

Ele geçirilen belgelerin içeriğiyele alakalı herhangi bir bilgi verilmedi. Üzerinde “çok gizli" ibaresi bulunan belgelerde, ülkenin en mahrem tutulan ulusal güvenlik bilgileri bulunuyor.

Ajanlar, 20 kutudan fazla eşyanın yanı sıra fotoğraf albümleri, Fransa Cumhurbaşkanı hakkında bilgiler, Roger Stone için idari af bağışı ve el yazısı bir not ele geçirdi.

Belgelere göre Trump, Casusluk Yasası''nı ihlal etme şüphesi nedeniyle soruşturuluyor. Trump iktidardayken bu yasaları çiğnemenin cezalarını artırmış, ihlalleri beş yıla kadar hapisle cezalandırılabilir hale getirmişti.

İlgili Haberler