Trump’ın Twitter davasında flaş gelişme

Trump’ın Twitter davasında flaş gelişme
ABD eski Bakanı Donald Trump'ın Twitter'dan men edilmesi üzerine açtığı davada yeni bir gelişme yaşandı. Yargıç davayı reddetti.

ABD Başkanı olduğu dönemde sosyal medya paylaşımları nedeniyle nefret söylemine yol açan paylaşımları nedeniyle mesajları engellenen Trump''ın hesapları kısıtlanıyordu.  Trump’ın hesabını kapatanlardan biri de Twitter olmuştu. Hesabı kapanan Trump, kendi sosyal medya hesabı Truth’u kurmuş, Twitter hesabının geri açılması için de mahkemeye başvurmuştu. 

Dava da bugün dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kaliforniya’daki bir bölge yargıcı, Trump’ın Twitter’a açtığı davayı ‘reddetti’. 

Yargıç, Trump''ın Twitter yasağının tamamen yasal olduğunu belirterek davayı reddetti. Öte yandan Trump ve bir grup diğer yasaklı kullanıcının, şikayetlerini değiştirerek tekrar şikayette bulunmaları için 27 Mayıs’a kadar süreleri bulunduğu ifade edildi. 

Webtekno''nun haberine göre, Ancak bu karar, temyiz için hak tanıyor olsa dahi, Trump kanadından gelecek olan değiştirilmiş herhangi bir versiyonun zorlu bir mücadele ile karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. Emir, özellikle de Trump''ın Twitter''ın Birinci Değişikliği ihlal ettiği ve İletişim Ahlakı Yasası''nın 230. maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasını yönündeki iddialarına karşı geliyor. Bununla birlikte Yargıç Donato’nun analizinde davacı olan Trump’ın iddialarının güçlü bir temelinin olmadığını ifade etmesi, Trump ve Twitter’dan sürülen diğer kişiler için gidişatın pek de parlak olmadığını gösteriyor. 

Twitter''ın hizmet şartlarında, bir hesabın herhangi bir zamanda sebepsiz yere askıya alınabileceği ifade ediliyor

Trump, davayı açtığında bazı milletvekillerinin Twitter’a onun yasaklanması adına çağrıda bulunduğunu iddia etmişti; ancak Donato, kesin bir dille bu iddiaların doğru olmadığını ve Trump’ın platformdan sürülmesinde Twitter’ın bir devlet faktörü olarak çalışmadığını belirtiyor. Kararda, "Yasa koyucular, ''Devlet''in resmi sesi olarak görülmeden fikirlerini ifade etmekte tamamen özgürdürler" ifadelerine yer veriliyor. Bununla birlikte yetkililerin yasaklama çağrısında bulunduğuna ilişkin iddiaları da reddediliyor.  

230. madde iddiasının başarısız olmasının ardında yatan sebebin; Trump ve davacıların, yasa ile yasaklar arasında herhangi bir bağlantı göstermemiş olduğu olarak gösteriliyor. Twitter''ın Hizmet Şartları gereği herhangi bir nedenle veya sebepsiz olarak hesapların askıya alınabileceğini belirten Donato, bu hükümlerde ketum veya yanıltıcı bir şey olmadığını dile getirdi. 

GÖNÜLLÜ GERİ VERİLEBİLECEĞİ İDDİASI
Twitter cephesinde yaşanan son gelişmeleri, yani Elon Musk’ın ‘daha özgür bir yer’ vaadiyle platformu satın aldığını düşündüğümüzde, Trump’ın hesabının Twitter tarafından gönüllü bir şekilde geri yükleneceği yönünde bir tahmin de yapılabilir. 

İlgili Haberler