Trump'tan NATO'ya çok sert tepki

Trump'tan NATO'ya çok sert tepki
Zirve sonrası sosyal medya hesabı üzerinden NATO'ya çok sert tepki gösteren ABD Başkanı Trump, Almanya ve Rusya arasındaki ticari ilişkileri eleştirdi ve ABD'nin Avrupa ülkelerini korumak için milyarlarca dolar harcadığından yakındı.

ABD Başkanı Trump, flaş bir tweet paylaştı. Trump tweetinde, onomik açıdan ABD’ye verdiği zararı açıklayan Trump, Almanya’nın Rusya ile gerçekleştirdiği ticareti de sert sözlerle eleştirdi.

İŞTE TRUMP’IN O TWEETİ

Trump, “Almanya’nın Rusya’ya gaz ve enerji için milyarlarca dolar ödemesinin NATO’ya yararı nedir? Neden 29 ülkeden sadece 5’i yükümlülüklerini yerine getiriyor? ABD, Avrupa’nın korunması için para ödüyor sonra da ticarette milyarlarca dolar kaybediyor. Her ülke 2025 yılından önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sının (GSYH) yüzde 2’sini ödemeli” ifadelerini kullandı.

trump-nato.jpg

NATO’DA EN ÇOK PARA HARCAYAN ÜLKE ABD

NATO üyesi ülkeler 2018 yılında savunmaya toplam 1 trilyon 13 milyar 406 milyon dolar ayıracak. İttifak içerisinde en fazla savunma harcamasını ABD gerçekleştirecek. ABD, 706 milyar 63 milyon dolarla NATO’nun toplam savunma harcamasının yarıdan fazlasını tek başına yapacak.

ABD’yi en yakın, 61 milyar 508 milyon dolarla İngiltere, 52 milyar 25 milyon dolarla Fransa, 51 milyar 9 milyon dolarla Almanya, 25 milyar 780 milyon dolarla İtalya, 21 milyar 601 milyon dolarla Kanada izleyecek. Türkiye, 2018’de toplam 15 milyar 219 milyon dolarlık savunma harcaması gerçekleştirecek.

İlgili Haberler