TSK tartışılırken yargıya Amerikan müdahalesi sürüyor!

Yüksek Askeri Şura toplantıları öncesinde Balyoz soruşturmasından 102 subay hakkında yakalama kararı verilmesi ve toplantının ikinci gününde, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Hasan Iğsız’ın ifade vermeye davet edilmesi, “Yargıya müdahale” tartışmalarını başlattı.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere, AKP’li yöneticilerin yargıya etkileyecek açıklamalarda bulunduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a,  “Bütün bu açıklamalar yargıya müdahale anlamına gelmez mi?” diye sordu. Soru önergesine Başbakan yerine cevap veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yargıya müdahalenin olmadığını söyledi.
Derken ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı terör raporunda, “Ümraniye davasına bakan mahkeme, Ergenekon ve üyesi oldukları iddia edilen kişilerin terörle mücadele yasaları altında mı yargılanması gerektiği, yoksa Ergenekon’un, organize bir suç şebekesi olarak sınıflandırılarak, organize suçlara dair yasalar altında yargılanmasının daha mı iyi olduğu konusunda bir ara karar yayımlayabilir” denildi.
Yani ABD Dışişleri Bakanlığı da Türk yargısına doğrudan müdahale etti.

* * *

Birinci Ümraniye davası tutuklu sanıklarından Kemal Kerinçsiz’in avukatı Tolga Akalın, raporu eleştirdi. Akalın, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu raporu eğer bir istihbarati bilginin paylaşımıysa, bu Ümraniye davaları açısından çok vahimdir” dedi.
Akalın, “Bu raporu yazanlar Türk Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu’nun ara kararlara ilişkin bölümünden ve sistematiğinden bihaberdir. Şöyle ki; savcılık iddianamede sanıklar hakkında Terörle Mücadele Yasası kapsamında sevk maddeleri düzenlemiştir. Mahkemenin bir ara kararla ‘bu sevk maddelerinin dışında başka maddelerden yargılamaya devam ediyorum’ demesi mümkün değildir” diye bilgi verdi.
“Yargıya müdahale var mı yok mu?”  sorusu tartışılırken Amerikan Wall Street Journal gazetesi de Türk Ordusu’nun güç kaybettiğini yazdı.
Meseleyi Hüsamettin Cindoruk özetledi. Cindoruk, Eko-Enerji Dergisi’nden Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır’ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı ve hem Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na, hem Anayasa Mahkemesi’ne tayin edilecek yargıçların bugünden belli olduğunu iddia ederek, hükümetin kimleri nereye tayin edecekleri yolunda bir hazırlığı olduğunu, Anayasa değişikliğinde yer alan üye sayılarının da ona göre tespit edildiğini ileri sürdü.

* * *

Bilindiği gibi bizim yazılarımız üzerine, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis’te CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün soru önergesine verdiği cevapta, 
“Ülkemiz ile ABD makamları arasında terör örgütü PKK/KONGRA-GEL’in Avrupa’daki faaliyetlerinin sona erdirilmesi amacıyla ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileriyle yapılan ortak planlama ile Avrupalı savcıların terörle mücadele konusunda Türk meslektaşlarıyla bir araya gelerek gelecekte yapılabilecek iş birliği konularında fikir ve bilgi paylaşımında bulunmalarını teminen 25-26 Ocak 2007 tarihlerinde İstanbul’da ortak bir çalıştay düzenlenmiştir.
Söz konusu çalıştaya, Ceza Muhakemesi Yasa’mızın 250’nci maddesi uyarınca yetkili cumhuriyet başsavcı vekillerinin yanı sıra Almanya, İngiltere, Belçika ve Hollanda’dan 2’şer savcı katılmıştır. Ayrıca, Bakanlığımız tarafından düzenlenen bu çalıştaya Bakanlığımızdan 4 görevli ile Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı temsilcileri de katılmıştır”  demişti. 
Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki soruşturmaları kendi soruşturmalarıyla mı karıştırıyor acaba?

Yazarın Diğer Yazıları