TSK’nın Suriye operasyonu ne anlama geliyor

TSK’nın Suriye operasyonu ne anlama geliyor
Terör uzmanı Abdullah Ağar, Türkiye’nin Suriye’de başlattığı operasyonlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Operasyon ne anlama geliyor, hangi kuvvetler katılıyor, ne kadarlık bir alanı kapsıyor… İşte cevabı…

ABDULLAH AĞAR / ANALİZ

FIRAT KALKANI: CERABLUS

Bizim yaptığımız bir operasyon değil bu.

"HER TÜRLÜ DESTEĞİ" VERDİĞİMİZ BİR OPERASYON.

Bu sabah bütün Türkiye Cerablus'a uyandı.

YPG'nin Menbiç'i ele geçirmesi, Menbiç'ten kaçan IŞİD militanlarının büyük yoğunluğunun Bab ile birlikte Cerablus'a kaçması, Kilis ve Karkamış'a atılan Katyuşa-Grad ve Havan mermileri ve Gaziantep saldırısından ÜREYEN GEREKÇELERLE, ÖSÖ Karkamış'a bir operasyon başlattı.

ÖSO diyorum, çünkü bu operasyon bize ait bir operasyon değil BİR ÖSO OPERASYONUDUR.

Bizim için ise, aynı dün Dışişleri Bakanımız Sn. Mevlüt Çavuşoğlu'nun tam da dediği gibi; "HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİMİZ" bir operasyondur.

Bu noktada bu operasyon pek çok ilki, farklı-dozajı yüksek etkiyi/desteği içinde barındırıyor.

-       Hava Kuvvetlerimiz yoğun destek veriyor.

-       Sınırda konuşlu ateş destek vasıtalarımız çok güçlü destek veriyor.

-       Operasyonu yapacak ÖSO unsurlarının büyük kısmı Türkiye üzerinden geçiş yapacak.

-       IŞİD'in açtığı hendek ve tüneller, döşediği mayın-EYP-GPD (gelişmiş patlayıcı düzenekleri)-bubileri temizlemek ve geçiş koridorları açmak için Türkiye'nin iş makinaları ve konuyla ilgili diğer imkan ve kabiliyetleri devreye girecek.

-       Özel kuvvetler operasyona destek verecek.

-       ÖSO'nun ihtiyaç duyduğu lojistik destek Türkiye üzerinden sağlanacak.

 

ÖZEL KUVVETLERİN GİRDİĞİ SÖYLENİYOR:

Özel kuvvetler her zaman girer çıkar zaten.

Özel Kuvvetlerin buradaki görevleri

-       Keşif gözetleme

-       Hedef tespiti ve hedef tarifi /noktalama (özellikle savaş uçaklarına)

-       Kontrol ve koordinasyon'dur.

 

ÖSO'nun yaptığı OPERASYONA VERİLEN DESTEKTE, ana orijin 2nci Ordu birlikleri ve sorumluluk sahası kullanılıyor. Bu noktada emir-komutanın 2nci Ordu Komutanında olduğu görülüyor.

Bu ÖSO OPERASYONUNA VERİLEN DESTEKTE farklı kuvvetlere bağlı hava ve kara unsurları ile iş makinaları kullanılıyor.

-       2nci Ordu'ya bağlı zırhlı namlular ve ateş destek vasıtaları

-       Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar

-       Özel Kuvvetlere bağlı timler

-       İş Makinaları

-       Türk kara sahası

OPERASYONUN ANLAMI:

Kilis'in kuş uçumu 30-40 doğusunda ve Suriye tarafında yer alan ve Suriye'nin kuzeyindeki en büyük Türkmen beldesi olan Çobanbey'i  (RAİ Bölgesi) IŞİD'in elinden almak maksadıyla 7 Nisan'da Ahrar-u Şam, Feylak-u Şam, Sultan Murat ve Muhtasam Tugayları tarafından ortak bir operasyon yapıldı. Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen bu grupların yaptığı bu ortak operasyon sonucunda Çobanbey IŞİD'in elinden alındı. Böylece Azez-Cerablus arasındaki Türkiye'ye paralel 90 km'lik hatta bu unsurlar ciddi bir kazanım elde etmiş olacaklardı. Ancak işler istedikleri gibi gitmedi. Çobanbey'i sadece 4 gün ellerinde tutabildiler. IŞİD, çok sert ve akıllı bir saldırıyla Çobanbey'i tekrar ele geçirdi. Yaptığı yarma harekatıyla muhalifleri önce ikiye böldü, içeride kalanlarının neredeyse tamamını yok ederken, dışarıda kalanlara da büyük zayiat verdirdi. 

Özellikle Menbiç cebinde çok büyük bir güç boşluğu ortaya çıktı.
IŞİD bundan sonra elde ettiği başarıyı geliştirmek amacıyla Çobanbey'den batıya doğru ilerleyerek en son Delha, Havar, Harcele, Barekatı ve Karaköprü köylerini ve aradaki alanları ele geçirdi. 

Böylece Azez-Cerablus arasındaki yaklaşık 90 km.lik hattın yarısına hakim olmak isteyen muhalifler Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmuş, Delha, Havar, Harcele, Barekatı ve Karaköprü başta pek çok köyü ve aradaki alanları da kaybederek, varlık ürettikleri alanları da riske sokmuşlardır. Bu fotoğrafta Azez-Cerablus arasındaki 90 km'lik hattın 70 km'si IŞİD elinde, geri kalan yaklaşık 20 km.'de muhaliflerin kontrolünde olduğu gözükmektedir.

Burada yaşanan bütün bu mücadeleleri, sadece bu hattın toprak kazanımlı kontrolü ya da Kilis'in korunması ile ilişkilendirmek kadük bir analize işaret eder. Çünkü bu hat doğrudan doğruya IŞİD'in etki ve varlık kavgasıyla/nefes almasıyla ve başta Halep olmak üzere Suriye içlerinde yaşanmakta olan mücadelelerle doğrudan ilgilidir. 
Bu hattın IŞİD, Muhalifler ya da YPG/DSG tarafından kontrolü sadece Suriye'deki savaşın seyrini değil, aynı zamanda Türkiye'nin, İran'ın ve Irak'ın geleceğini de doğrudan etkileyecektir.
Elbette var güçleriyle bölgeye abanmış küresel iradelerin hedef, çıkar ve inisiyatiflerini de. 

Bu durum YPG'nin Menbiç'e girmesine gerekçe oluşturdu. Öyle ya IŞİD'i kim bölgeden çıkartacaktı!?

Türkiye bunu görüyor ve artık ona göre davranmak istiyor.

Menbiç cebinde ÖSO operasyonlarının etkili ve kalıcı olabilmesi için gerekli tedbirleri almak gerekiyor.
Yakın zamanda ortaya çıkan bu son durum ve Menbiç'in YPG-DSG tarafından ele geçirilmesi, IŞİD hareketliliği nihayet Rai-Çobanbey bölgesinin son on-beş gün içinde tekrar muhaliflerin eline geçmesiyle yeni bir evreye girdi.

Şimdi sıra Cerablus'ta.

ZAMANLA YARIŞ:

Ancak muhaliflerin Rai'den Cerablus'a kadar temizliye temizliye gelmesi zaman alacak ve zor olacak.

Bir de ortaya çıkan fiili bir durum ve zamanla bir yarış var.

Bu noktada Türkiye ÖSO'ya hem geçiş güzergahı açarak hem de ihtiyaç duyduğu tüm desteği vererek BÜYÜK BİR İNİSİYATİF ÜRETİYOR.