''TÜGVA'nın lise başkanları'' ne demek?

''TÜGVA'nın lise başkanları'' ne demek?

Anadolu Ajansı, Ankara kaynaklı haberinde "Bakan Karaismailoğlu, ''TÜGVA İstanbul Lise Başkanları Kampı Toplantısı''na katıldı" başlıklı bir haber yayınladı.

Habere göre "Karaismailoğlu, ''Türkiye Gençlik Vakfı İstanbul Lise Başkanları Kampı Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, tarihin yüklediği büyük sorumluluk bilinciyle Cumhuriyet''in kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 için emsalsiz hedefler koyduklarını belirterek bunları gerçekleştirmekle yetinmeyip, 2035 ve 2053''e kadar planlamalar yaptıklarını dile getirdi." Karaismailoğlu, bakanlığının projeleriyle ilgili bilgi verdi.

***

Haberde "TÜGVA''nın Lise Başkanları" ifadesi dikkat çekiyor. TÜGVA ise kendi İnternet sayfasında ortaokullarda, liselerde ve üniversitelerde örgütlü olduğunu bildiriyor.

Ortaokul Koordinatörü, Lise Koordinatörü, Üniversite Koordinatörü var.

TÜGVA sayfasında "Eğitim koordinatörleri, okul müfredatı tasarlamak, öğrenci başarısını ölçmek ve etkili öğretim yöntemlerini teşvik etmekle yükümlüdür. Sorumlulukları arasında, eğitim ihtiyaçlarını tanımlamak, ekip ve bireyler için gelişim planlarını haritalamak üzere yöneticilerle iletişim kurmak bulunmaktadır." deniliyor.

Uygulamadan da görüleceği gibi Millî Eğitim Bakanlığı''nın görevlerinin bir kısmını TÜGVA üstlenmiş durumda...

Evrensel gazetesinde TÜGVA ile ilgili bir haberde şu bilgiler verilmişti:

"Gençliğin Geleceği, Geleceğin Gençliği sloganıyla 2014''te kurulan TÜGVA, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın oğlu Bilal Erdoğan''ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olması, il temsilciliği açılışlarının bizzat Bilal Erdoğan ve AKP temsilcilerinin katılımıyla yapılması ve AKP''li isimlerin katılımıyla etkinlikler düzenlemesi nedeniyle sık sık ''AKP''nin gençlik yapılanması'' olduğu ve ''AKP''nin gençlik içinde örgütlenmesi amacıyla kurulduğu'' eleştirilerinin hedefi oldu..

340 bini aşkın kayıtlı üyesi, 81 il, 404 ilçe temsilciliği ve 58 ''Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu'' bulunan vakıf, ''Türkiye''nin en büyük gençlik yapılanması'' olarak anılıyor."

***

TÜGVA''nın kullandığı kaynakların çoğunu devlet kurumları veriyor... Meselâ AKP''li belediye, binayı yapıyor, TÜGVA''ya öğrenci yurdu olarak devrediyor. TÜGVA, Kredi ve Yurtlar Kurumu''nun işini de yapıyor...

TÜGVA üzerinden uygulanan model, geçmişte Sovyetler Birliği''nde Komsomol örgütü üzerinden uygulandı! Vikipedi''ye göre Komsomol, Sovyetler Birliği Komünist Partisi''nin gençlik yapılanmasıydı. Erkek üyelerine "Komsomolets", kadın üyelerine "Komsomolka" denirdi. Komsomol, Genç Komünistler Birliği''nin kısaltmasıydı. Tam adı Leninist Genç Komünistler Birliği''ydi. Sovyetler Birliği''nde en etkili politik gençlik örgütüydü. Rus Komünist Gençlik Birliği adıyla 29 Ekim 1918 tarihinde kurulmuş, sonraları, kariyer yapmak isteyen her gencin üye olduğu bir örgüt haline dönüşmüştü... Ülke çapında Komsomol örgütünün tam donanımlı, eğitim kampları yerleşkeleri vardı. 1922 yılında Komsomol''un öncülük ettiği, çocuk siyasi örgütü Pioner birliği de oluşturulmuştu.

Komsomol''un toplumsal tabanı Brejnev döneminde giderek genişlemiş ve 1960-1980 yıllarında ortaöğretim okullarında hemen hemen tüm öğrenciler örgüte katılmıştı...

***

TÜGVA, AKP iktidarının emsalsiz hedeflerine hizmet etsin diye kurulmuş görünüyor ama Türkiye Anayasal olarak hâlâ bir parti devleti değildir. Dolayısıyla, Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer kurum yetkilerini, iktidar partisinin gençlik örgütüne devretmek, Anayasa''yı çiğnemektir... Burada, partinin ideolojik amaçları için devlet imkânlarının; görev ve yetkilerinin bir gençlik örgütüne devredilmesi söz konusudur.

"Anayasa''yı çiğnemedikleri bir alan mı kaldı?" denilebilir ama Anayasa''nın "Egemenlik" başlıklı 6''ncı maddesi çok açıktır:

"Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz."

Biz hatırlatmış olalım...

Yazarın Diğer Yazıları