TÜİK Temmuz ayı işsizlik verilerini açıkladı. Büyüklere masallarda son perde

TÜİK Temmuz ayı işsizlik verilerini açıkladı. Büyüklere masallarda son perde
TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerine göre işsizlik geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 düştü. Korona virüse rağmen geçen yılın işsizlik oranından daha düşük bir rakam gelmesi ise ekonomi çevresinde tebessüme neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklamada işsizliğin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 düşerek yüzde 13,4 olduğu belirtildi.

Türkiye’de 4 milyon 227 bin kişinin işsiz olduğu ve iş aradığı belirtildi. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık azalış ile %15,9 oldu.

KORONAYA RAĞMEN DÜŞTÜ

Öte yandan açıklanan veriler ise ekonomi çevrelerinde tebessüme neden oldu.

Şöyle ki; korona virüs nedeniyle başta turizm sektörü olmak üzere birçok sektör büyük darbe aldı. Binlerce esnaf kepenk kapatırken, birçok işletme ise işçi çıkarmak zorunda kaldı. Peş peşe gelen işçi çıkarma kararlarının ardından ise iktidar korona virüs önlemleri kapsamında işçi çıkarma yasağı getirdi.

Geçtiğimiz aylarda istihdam edilen insan sayısının 2,5 milyon azalmasına rağmen işsiz sayısının da azalmasının en önemli sebeplerinden biri de vatandaşın iş aramaktan umudunu kesmesi olarak belirtildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1 milyon 254 bin kişi azaldı. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 361 bin, sanayi sektöründe 246 bin, hizmet sektöründe 761 bin kişi azaldı.

Haziran ayı itibariyle 4 milyon 575 bin kişinin çalışmaya hazır durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçtiği söylendi.