TÜİK’in anket oyunu sürüyor iddiası

TÜİK’in anket oyunu sürüyor iddiası
TÜİK’in anketlerde gıda fiyatlarını düşük gösterdiği iddialarının ardından yeni bir konu gündeme geldi. Nisan ayı işsizlik rakamlarının açıklanması sonrası, kurumun işsizlik anketi sorularında oynama yaparak istatistikleri düşük gösterdiği iddia edildi.

SERKAN TALAN / YENİÇAĞ

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamları sonrası TÜİK’in yaptığı anketler ile istatistikleri yanıltıcı gösterdiği iddiaları yeniden gündeme geldi. Mart ayında yüzde 14’ün üzerinde olan işsizlik rakamlarının anket sorularındaki ‘değişim’ ile birlikte yüzde 13 seviyesine indirildiği belirtiliyor.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “ İşsizlik oranı açıklandı. Mart %14,7'den Nisanda %13 e düştü. Aslında işsizlik oranı azalmadı.Ben iş arıyorum diyenlerin sayısı azaldı. TÜİK ‘Son 6 aydır iş arıyor musun?‘diye sorarken önce bunu 3 sonra 1 aya indirdi yeni soru ‘son 1 aydır iş arıyor musun?‘ istatistik yalanına devam” ifadelerini kullandı.

ozdag-003.png

GERÇEK İŞSİZLİK 7 MİLYONUN ÜZERİNDE

TÜİK’in nisan ayında işsiz sayısının 4 milyon 202 bin olarak açıklamasına rağmen gerçek işsiz sayısının bu rakamın çok üzerinde olduğu olduğu belirtiliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada TÜİK’in işsizlik rakamlarını açıklamakta yetersiz kaldığının altını çizerek “İş bulma ümidini yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenler ile diğer sebeplerle işgücü piyasasından kopanların da hesaba katıldığı “geniş tanımlı” işsiz sayısı, son bir yılda 1 milyon 363 bin kişilik artışla 6,5 milyona ulaştı. Aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı da 3,7 puanlık artışla yüzde 18,7 oldu. 2019 yılı Nisan döneminde eksik, yetersiz istihdam edilenler ile mevsimlik çalışanların da dahil edildiği gerçek işsiz sayısı ise 7,8 milyon kişiyi buldu” dedi.

GIDA FİYATLARINDA OYNAMA YAPTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

TÜİK’in istatistiklerde oynama yaptığı iddiaları daha önce de gündeme gelmişti. TÜİK’den bazı yetkililerin bazı market zincirlerini telefonlar arayarak fiyatlarda indirim yapmalarını istediği iddia ediliyordu.

Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hatırlayacaksınız bu yıl başında gıdada fiyat toplama konusunda iş yeri seçim kriterlerinde TÜİK değişiklik yapmıştı. Eskiden çok sayıda yerden fiyat toplarken, şimdi en yüksek satış yapan sınırlı sayıda yerden fiyat topluyor. Buradan bakınca TÜİK endekslerinde gıda fiyatlarında aşağı doğru bir gidiş gördük. Bazı kalemlerde madde sepeti ağırlığı ve madde fiyatlarıyla hesaplanan ağırlık değişimleri ile aynı mal gruplarının piyasadaki fiyat değişimleri birbirini tutmuyor. Hatta bunun da ötesine gidilen bir şey var, şu anda konuşulan bazı üst düzey yetkililerin bu fiyat topladıkları sınırlı sayıdaki marketlere telefon açmak suretiyle ‘Bugün anketörlerimiz fiyat almaya gelecekler, şunda bu kadar indirim yapacaksınız’ diye doğrudan fiyatlara müdahale ettiklerine yönelik iddialar var. Özellikle bu iddialar TÜİK’teki yönetim değişikliğinden sonra, mevcut başkanın MB yönetim kuruluna atanmasından sonra ayyuka çıktığını görüyoruz.”