Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir doların ne olacağını açıkladı

Doları Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir doların ne olacağını açıkladı
Doları ve euroyu önceden bilen Remzi Özdemir, TÜİK’in açıkladığı enflasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dolarda ne olacağını açıklayan Özdemir, ‘TÜİK gerçekten akla mantığa ve iktisat ilmine sığmayacak bir enflasyon verisi açıkladı.’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin veri itibarı zedelendi diyen Remzi Özdemir, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamalarda market fiyatlarına benzin ve dolara değindi.

Özdemir, “Benzinin 26 lirayı geçtiği, 1 kilo peynirin 100 liraya satıldığı, 1 ekmeğin 4 lira olduğu bir ülkede siz enflasyon 2.9 derseniz doların koşarak 20 lira olduğunu da seyredersiniz”

Remzi Özdemir açıklamalarının devamı şöyle;

Normal şartlarda analistlerin yüzde 5 artış beklediği enflasyon verisinin yüzde 2.9 gelmesi dolarda sert düşüşe neden olması gerekti.

Bakıyoruz dolar 16.500 lira oldu.

Neden?

Çünkü TÜİK’in bu verisine kimse inanmadı. Son bir yıl içerisinde sürekli olarak başkanı, yardımcıları ve daire başkanları değişen bir istatistik kurumunun açıkladığı enflasyon verisine kim inanır ki?

Nitekim yabancılar inanmadığı için borsada satıp çıkıyorlar. Yabancı takası borsada yükselişe rağmen yüzde 36’nın altına geriledi. Dün itibariyle yüzde 35. Belki yarın bu rakamında altına inecek.

DOLAR KITLIĞI

Veri itibarının zedelendiği Türkiye’de kimse doların düşmesini beklemesin. Kimse bu verilere güvenip Türkiye’ye para sokmaz, yatırım yapmaz. Nitekim o çok güvendiğimiz kapısına gittiğimiz Birleşik Arap Emirlikleri bile 1 dolar sokmadı.

Merkez Bankası’nın son verilerine göre, kasada 60 milyar dolar eksi var. Bu büyük bir dolar kıtlığı anlamına geliyor. Artık fiziki dolar bulmak git gide zorlaşacak.

ENFLASYONA ENDEKSİ BONO YATTI

Piyasalarda doları düşürecek en önemli hamle olarak enflasyona endeksli bono görülüyordu. Yıllık yüzde 70’in üzerinde olan bir enflasyon nedeniyle bu bonolara talep olabilirdi. Ancak TÜİK bu yolu tamamen kapattı. Çünkü böyle bir bono çıksa bile kimse TÜİK’e inanmadığı için bu bonoları satın almayacaktır. Yarın TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 10 olarak açıklarsa kim ne diyebilir?

İlgili Haberler