TÜİK’ten o iddialara cevap!

TÜİK’ten o iddialara cevap!
Türkiye İstatistik Kurumu, fiyat endekslerinin hesap yöntemlerine gelen eleştiriler ve Meclis’e sunulan soru önergesi üzerine, resmi siteden bir açıklama yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı tüketici enflasyonunun Ekim’deki yıllık yüzde 25,24’ten Aralık’ta yaklaşık 5 yüzde puan düşmesine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması amacıyla soru önergesi vermişti.

Soru önergesinde TÜİK’in "Ekim 2018’den itibaren metodolojiye ters bir biçimde daha ucuza mal satan zincir marketlerin fiyatlarının baz alınması yönteminin tercih ettiği" iddialarının doğru olup olmadığı sorusu yer almıştı. Yaşanan tüm bu gelişmelerin hemen ardından TÜİK Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan önce, internet sitesinden yaptığı açıklama ile tüketici fiyatları endeksi verisi ile ilgili iddiaları yalanladı.

"DÜNYANIN EN ŞEFAF KURUMLARINDAN"

Yapılan yazılı açıklamada, “TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) hesaplamalarında kullanılan ağırlıklar, madde sepeti ve fiyatlar şeffaflık politikası gereği Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasında da yayımlanmaktadır. Bu alanda TÜİK dünyada en şeffaf kurumlar arasında yer almaktadır.” denildi.

AHMET TAKAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Özgür Özel'in Meclis'e taşıdığı iddiaları Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan da  "TÜİK, enflasyonu böyle düşürüyormuş!.." başlıklı yazısında gündeme getirmiş ve "26 Aralık'ta yeterli düşüş olmasa gerek ki son günde bir talimat; fiyatı düşen veya çok tüketilen parfüm vb... maddelerin fiyatları tekrar derlendirildi, bu fiyatlar dikkate alındı" ifadelerini kullanmıştı.

Takan, yazısına şöyle devam etmişti:

"Eskiden alınan parfüm fiyatlarını kabul etmediler. Yılbaşı dolayısıyla indirime  girdi ya bunların çoğu... Bütün metodoloji ve kuralları bozdular. 26'sından sonra alınan rakamlar geçerli oldu ve enflasyon düşük çıktı.

 Zaten, bütün bölge müdürleri ve daire başkanlarını da mülakata çağırdılar. Niye? Gözdağı veriliyor. Kol kırıldı yen içinde kaldı!.."

İlgili Haberler