Tek kurşun atmadan işgal ettikleri adamızdan Yunan Başbakanı Miçotakis fotoğraf paylaştı | Tük adasında dev Yunan bayrağı

Tek kurşun atmadan işgal ettikleri adamızdan Yunan Başbakanı Miçotakis fotoğraf paylaştı | Tük adasında dev Yunan bayrağı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıkları AB gündemine taşımıştı. Yunanistan küstah hamlelerine bir yenisini daha ekleyerek işgal ettiği Keçi Adası'ndan bayrak paylaştı.

ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerinden tezlerine destek bulan Yunan Başbakanı Miçotakis, AB zirvesi dönüşü anlaşmalara aykırı silahlandırılan İstanköy ve İstanbulya adalarına gitti. Bu adaların silahtan arındırılmasını isteyen Türkiye, ‘Adaların egemenliğini tartışırız” diye uyarmıştı.

YUNANİSTAN''DAN KÜSTAH HAMLE

ABD ziyaretinden sonra Brüksel’deki AB zirvesinde de Türkiye’yi şikâyet eden ve Fransa ile Almanya’nın desteğini alan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün 1947 Paris Antlaşması’na aykırı bir şekilde silahlandırılan Bodrum açıklarındaki İstanköy (Kos) ve İstanbulya (Astipalea) adalarını ziyaret etti. Ayrıca, Paris Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan adalar listesinde ismi bulunmayan Keçi (Pserimos) adasına da gitti. Keçi adasına giderken sosyal medya hesabında, adadaki bir kayalıkta boya ile çizilmiş Yunan bayrağının fotoğrafını çekerek “Ege’nin mavisi. Bayrağın mavisi ile buluşuyor!” mesajını paylaştı. 

Miçotakis''in Keçi Adası''ndan Yunan bayrağı çizilmiş bir fotoğraf paylaşmasına tepki yağdı.

Yunan medyası, Miçotakis’in Keçi Adası’nda polis karakolu, sağlık ocağı ve sahil güvenlik ofisini de ziyaret ettiğini yazdı. Bodrum’un karşısındaki İstanköy adasında belediye meclisi toplantısına katılan Miçotakis, sığınmacılar konusuna değinerek “Bugün burada, bu konuda bana kimse bir şey söylemedi. Buna çok sevindim. Eğer 2 yıl önce gelseydim aynı şey olmazdı. Karşılaştığımız zorluklara rağmen, bu soruna çözüm bulundu” dedi. Miçotakis “Yunan ve AB sınırlarını koruyorlar” diyerek, adadaki Sahil Güvenlik unsurlarına teşekkür etti. Devlet televizyounu ERT, Türkiye ile gerginlik yaşandığını bir sırada, Miçotakis’in bu ziyaretlerinin sembolik anlam taşıdığını belirtti. Yunan siyasi gözlemciler, Miçotakis’in İstanköy’deki etkinlikleri sırasında adada yeni hastane inşa edileceği vaadinde bulunmasının, sonbaharda erken seçim senaryoları çerçevesinde değerlendirilebileceğini söyledi.

ABD’DEN DE DESTEK İDDİASI

Yunan medyasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın da Yunan tezlerini destekleyen açıklama yaptığı iddia edildi. Price, Kıbrıslı Rum bir gazetecinin sorularını cevaplandırırken şöyle dedi: “Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir, Yunanistan’ın adalardaki egemenliğinden şüphe yoktur. NATO’da müttefiklerimiz olan Türkiye ile Yunanistan’ı, bölgede barış ve güvenliğin korunması ve anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözümü amacıyla işbirliği yapmaları için cesaretlendiriyoruz”.

TÜRKİYE ADALAR İÇİN UYARIYOR

Atina, 1947 Paris Antlaşmaları gereğince silahtan arındırılmış olması gereken Onikiadalar bölgesindeki adaları, 1960 yıllardan sonra silahlandırmaya başladı. Halen de silahlandırmaya ve asker bulundurmaya devam ediyor.

Türkiye, geçen yıllarda çeşitli defalar bu adaları Paris Antlaşması’na aykırı şekilde silahlandırdığı için Yunanistan’ı uyardı. Yunanistan, Türkiye’den tehdit gördüğü iddiasıyla, Birleşmiş Milletler’in 51’nci maddesine atıfta bulunarak, adaları ‘meşru müdafaa hakkı’ çerçevesinde silahlandırdığını öne sürdü.

İlgili Haberler