Tüketici kriz dedi

Aralık 2018 Tüketici Güven Endeksi, kriz yılları olan 2008 ve 2009 yılları Aralık ayı tüketici güven endeksinin de altına düştü. 2008 Aralık ayında 69.90 ve 2009 Aralık ayında 78.79 olan tüketici güven endeksi, bu sene Aralık'ta yüzde 58.2'ye geriledi ve 2017 Aralık ayına göre yüzde 10.6 oranında gerileyerek 58.2 oldu.

Tüketici Güven Endeksi, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in tüketiciler nezdinde yaptığı anket sonuçlarını göstermektedir.

TÜİK'e göre amaç; "tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçmektir."

Tüketici Güven Endeksi'nde 100 üstü güven olduğunu,100 altı ise güvensizliği gösteriyor. Tüketici Güven Endeksi genel olarak 100 altında seyrediyor. Ne var ki bu endeks bu sene son üç aydır en düşük seviyededir. Üstelik sürekli bir düşüş içindedir.

1. Bu yılın Ocak ayında 72.3 iken, sürekli düştü ve yıl sonunda 58.2 oldu.endeks.jpg

2- Tüketici Güven Endeksi altında yer alan ve tüketicinin durumunu ve beklentilerini gösteren endekslerden en fazla gerileyen ekonomik durum endeksidir. Tüketici geçen 12 ay içinde genel ekonomik durumun aşırı bozulduğunu söylüyor. En yüksek düşüş bu endekste olmuş ve yüzde 18.9 oranında bir güven kaybı ortaya çıkmış. 

3- Bir yıl sonrası için de yine tüketici genel ekonomik durumun daha da bozulacağını bekliyor.

Her iki endeksi ortak yorumlarsak; 'tüketici kriz var ve devam edecek diyor.

4- Yine endekste tüketici işsiz sayısının düşmeyeceğini bekliyor. İşsizlik göstergeleri de bu yönde gelişiyor. İstihdam düşüyor ve işsizlik oranı artıyor.ekonomi-002.jpg

5- Tüketici, hanenin maddi durumunda ve yine hanenin içinde bulunduğu mali durumda, geçen yıla göre yüksek oranlı bir bozulma olduğunu söylüyor. Bu endeksler geçen yılın ayın ayına göre sırasıyla, yüzde 12,8 ve yüzde 8.9 oranında geriledi. 

Tüketici eğilimi neden önemlidir?

Tüketici güvenindeki iyimserlik, tüketicilerin harcama yapma isteğini ve borca girme eğilimini artırmaktadır. Kötümserlik ise tersine tüketicinin temkinli olmasına ve harcamalarını kısmasına neden olur. Başka bir ifade ile Tüketici Güven Endeksi'nde de gerileme, toplam talebin düşmesine yol açar. Toplam talepte gerileme, büyümeyi olumsuz etkiler. Yatırımları yapanlar da bugünkü talebi ve potansiyel talebi dikkate alarak yatırım yaparlar. Aynı şekilde işletmelerde karar alanlar da tüketici beklentilerine göre karar alırlar .

Dahası ekonomide iç dinamiklerin harekete geçmesi için tüketici güveninin yüksek olması gerekir.

 

Yazarın Diğer Yazıları