Tüm fay hatları yerinden oynadı... Dünya sarsıldı! Gizli belgeler ortaya çıktı

Tüm fay hatları yerinden oynadı... Dünya sarsıldı! Gizli belgeler ortaya çıktı
Yaptırımlarla Washington yönetimi tarafından kıskaca alınan İran'ın Çin'le neredeyse her alanda ittifak kurması, ABD ve Ortadoğu'da depreme yol açtı. Tarihi anlaşma, Trump yönetiminin İran'a karşı yürüttüğü agresif politikaya büyük bir darbe vuruyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ABD'nin Kasım Süleymani'yi füzelerle vurmasının ardından savaşın eşiğine gelen Ortadoğu'da, bu kez İran'ın Çin'le imzaladığı anlaşma bütün fay hatlarının yerinden oynamasına yol açtı.

Çin ve İran'ın, Çin'in enerji ve diğer sektörlere milyarlarca dolar yatırım yapmasının önünü açan ve Trump yönetiminin, Tahran'ı tecrit etme politikasının altını oyma potansiyeli taşıyan, geniş kapsamlı bir ekonomi ve güvenlik işbirliği anlaşmasında sona yaklaştığı belirtiliyor.

Peki, anlaşma metni taslağında neler öngörülüyor ve tepkiler ne oldu? New York Times'ın edindiği 18 sayfalık taslak anlaşma metnine göre, Çin'in İran'da bankacılık, telekominakyon, limanlar, demiryolları ve onlarca diğer farklı projedeki varlığının çok büyük oranda artırılması öngörülüyor

Bunun karşılığında da İranlı bir yetkili ve bir petrol tüccarının anlattıklarına bakılırsa, Pekin yönetimi gelecek 25 yıl boyunca, düzenli bir şekilde indirimli İran petrolü satın alacak.

ANLAŞMADA NE TÜR PROJELER VAR?

Belgede, derinleşen bir askeri işbirliğinden de bahsediliyor. Ortak eğitim ve tatbikatlar, ortak araştırma ve silah geliştirme ile istihbarat paylaşımı öngörülüyor.

Bunların hepsinin de 'terörle mücadeleyle, insan kaçakçılığı ve sınır aşan suçlarla mücadele için' yapılacağı vurgulanıyor.

Anlaşma taslağında, milyonlarca İranlı'nın yaşamına dokunacak, havalimanları, yüksek hızlı trenler ve metrolar gibi yaklaşık 100 proje var. Çin, İran'ın kuzeybatısındaki Maku'da ve Şattül Arap'ın İran Körfezi'ne döküldüğü Abadan'da ve Körfez'deki Keşm Adası'nda serbest ticaret bölgeleri oluşturması planlanıyor.