"Tüm sorunlar hâlâ ortada durmaktadır"

"Tüm sorunlar hâlâ ortada durmaktadır"
Erdoğan'ın ABD gezisini yorumlayan siyasetçiler toplantıların 'medyatik bir gösteri' olduğunu Trump'tan, S-400, F-35 soykırım, yaptırımlar ve Suriye konusunda taviz alamadığı görüşünde

CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplantı. Toplantı sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti hakkında konuşan Öztrak, "Malesef bu hakaret dolu kağıt parçası orta yerde durmaktadır. ABD Başkanından özür ve pişmanlık ifadesi duymadık. Erdoğan ise takdim ettiğini söyledi. İade edilmeyip takdim edildiyse milletimizin şanı şerefi korunmamıştır. Somut sonuç çıkmamıştır. Pek çok sorun hâlâ ortada durmaktadır" dedi. 

ABD'nin Suriye'deki duruma ve YPG'ye bakış açısının değişmediğini söyleyen Öztrak, "FETÖ'de sonuç yok, S-400'lerde sonuç yok, F-35'lerde sonuç yok. Ancak ABD' Suriye'de petrol benim diyor. ABD ile ilişkilerde 12 Kasım'da neredeysek 14 Kasım'da da oradayız. Bu görüşme sadece kendi ülkelerinde siyaseten sıkıntı da olan 2 ismin görüşmesidir. Aile fotosu vererek, ilişkimiz devam ediyor mesajı vermişlerdir" ifadelerini kullandı.

Öztrak, "Erdoğan ile Trump arasında özel bir görüşme oldu. Bu görüşme devlet kayıtlarına işlendi mi? Bu sorunun cevabını kendisine sandalye verilmeyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bekliyoruz. S-400 için verilen paralar ne olacak?" dedi.

Hiç bir sorununun çözüme kavuşmadığı seyahatin faturasının 82 milyon olduğunu ifade eden Öztrak, "Trump, Erdoğan ile terörist başını bir tutmuştur. Mazlum Kobani ile ilgili geri adım atmamıştır. Görüşmenin ardından ABD'nin ilk açıklaması S-400 sorunu çözülmeden diğer soranlar çözülmez. Erdoğan'a kısa süre içerisinde Rusya seyahati gözüküyor" şeklinde konuştu. Öztrak, Erdoğan'a, S-400'ler aktive edilecek mi? sorusunu yöneltirken, "Milletin vergileri dış politika hataları için harcanmamalıdır" dedi.

Erdoğan'ın Halk Bankası davası için tek kelime edemediğini söyleyen Öztrak, "Erdoğan ve Trump'ın Baş başa görüşmesinde resmî zabıt tutuldu mu?  Dışişlerinden biri var mıydı? Görüşmeler resmî arşive girdi mi? Dış ilişkileri kişisel menfaatlerle yürütemezsiniz. ABD'de ayakta kalan Çavuşoğlu'ndan bu soruların cevaplarını bekliyoruz. Ayrıca ABD'de havuz medyası da ifşa olmuştur" ifadelerini kullandı.

Öztrak, ev hapsinde olan Serkan Gölge için, "Trump, yakın zamanda ABD'ye gelecektir dedi. O öyle deyince dönecektir. Rahip Brunson'da gördük. Trump şimdide peşin peşin teşekkür etti. Serkan Gölge için Trump'ın Erdoğan'a teşekkür etmesi kuvvetler ayrılığının perişan olduğunun göstergesidir. Türkiye'de maalesef bağımsız hukuk yok. Erdoğan'a 'gönderin' diyor, gönderiyorlar" ifadelerini kullandı. Öztrak, "Ulusal çıkarlarımızı ilgilendiren hiçbir sorun çözülmemiştir. Saray sosyetesi çok mutlu. Bu mutluluğun sebebi nedir? Bu bize şunu gösteriyor: Sarayın gündemi milletimizin gündeminden farklıdır" diye konuştu.

AĞIRALİOĞLU: YENİ BİR ŞEY DUYMADIK

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CNNTürk'e konuşan Ağıralioğlu, "Daha önce meydanlar çok yüksek tonda söylediklerimizi bu sefer daha mütebessim çehrelerle tekrarlamış olduk. Aslında yeni bir şey duymadık. Biz beklentimizi muhalefet olarak, Trump'ın mektubunu hak ettiği muameleyle iade etsin diye beklentimiz vardı. Orada da düşük tonlamalı bir iade cümlesi kuruldu. Bundan da çok mutlu olmadık" dedi. Ağıralioğlu şunları söyledi: "Biz mesela Abdullah Öcalan'a yakın olduğu için YPG üzerinden general diye tarif edilen bir adamın bizim terörist listemizde olduğunu belirtmiş olduk. Beyanımıza rağmen Trump, asla tereddüt etmeden çok iyi ilişkileri olduğunu söylüyor. Biz 'terör örgütü' diyoruz, onlar 'çok iyi ilişkiler kurduk' diyor. Biz ne dersek diyelim, bizim hasmımız olan kişilerile çok iyi ilişkileri olduğunu söylüyor. Sonra da bize, 'Sizinle de çok iyi ilişkilerimizin olmasına gayret ediyoruz. Sanki kurulmuş oyuncak gibi aynı şeyleri tekrarlayıp netice almadığımız bir süreç yaşıyoruz. Mesela Tayyip bey, "General Bağdadi ile çok iyi ilişkilerimiz var' diyebilir mi? Teröristleri niçin ayırıyorsunuz? Benim işime gelen teröriste ben general diyebiliyorum, yaramayanlara böyle muamele ediyorum diyemezsiniz. Bu süreçte Türkiye'nin hassasiyetlerini karşılayacak bir diplomasi ciddiyeti göremedik."

Ağıraluoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, kendi siyasi hatalarımızın da nedeniyle, ağır bir sürecin içindeyiz. Bizim Suriye ilgili sorumluluklarımızın bu kadar fazla olmasının kendi siyasi hatalarımızın önemli bir payı vardır. Lakin bu hatalarımızın arkasında bir toprak ya da petrol meselesi yoktur. Biz kendi hatalarımızın bedelini ödüyoruz. Ama bizim güvenlik endişelerimizi gidermek yerine, bizi terör örgütüyle mütekabil hale getirecek teşebbüslerde bulunuyorlar. Yani, sahada biz YPG ile mütekabil hale getiriliyoruz. Bu çok ciddi bir tehlikedir. ABD eskiden PKK'ya gizli kapaklı silah verirdi, şimdi uluorta yapıyor. Bu, bizim devletimizin razı olacağı bir şey değil. Ama takdir edersiniz ki, ekonomik yaptırımlar dolayısıyla ben sayın Cumhurbaşkanı'nı çok gardı düşük gördüm.  Bizim teklifimiz, mektubu uygun bir şekilde iade etsin. Bu mektup takdim edilecek bir mektup mudur? O hakaret dolu cümlelere uygun bir şekilde iadesi gerekir. Onca hakarete rağmen gösterdiği nezaketi muhalefete de göstersin."