"Turan için önce Türk Birliği kurulmalı"

"Turan için önce Türk Birliği kurulmalı"
Türk Dünyası ve Türk Dış Politikası Çalıştayı, çok sayıda akademisyen, düşünür, araştırmacı ve siyasinin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Türk Dünyası Parlamenterler Derneği Başkanı Çelebi, “Türk birliğini kurup Turan’ı inşa etmek pekala mümkündür” dedi.

Türk Dünyası Parlamenterler Derneği tarafından düzenlenen Türk Dünyası ve Türk Dış Politikası Çalıştayı Ankara'da yapıldı. Türk dünyasına yönelik çalışmalar yürüten çok sayıda akademisyen, düşünür, araştırmacı, bürokrat ve siyasinin ilgi gösterdiği çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da katılarak birer konuşma yaptılar.

Sunuculuğunu TRT spikeri Cahit Maaç'ın yaptığı çalıştayda düzenleme komitesi başkanı ve aynı zamanda Türk Dünyası Parlamenterler Derneği Yöneticisi eski. Kırıkkale Milletvekili Kemal Albayrak da bir takdim konuşması yaptı. Toplantının açılışında konuşan Türk Dünyası Parlamenterler Derneği Genel Başkanı ve 21. Dönem MHP Trabzon Milletvekili Nail Çelebi, Türk Birliğinin kurulmasının bir hayal olmadığını belirterek, "Türk birliğini kurmak ve Turan'ı inşa etmek pek ala mümkündür" dedi. Türk birliğini kurmanın ve Turan'ı inşa etmenin yol haritasını yeterince ve gereğince düşünme, akletme, fikirden harekete geçme, gayret etme ve çalışmak şeklinde özetleyen Nail Çelebi, Türk birliğini bütün Türk cumhuriyetlerinin istediğini vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Orta Asya bölgesinde görev yaptığını ve bölgeyi yakından tanıdığını belirterek, Türk cumhuriyetlerindeki halkın Türkiye'ye büyük bir sevgisi olduğunu, buna karşılık o devletlerde Rusya'ya karşı bir tehdit algısının da her zaman var olduğunu bildirdi. Türk Dünyası ve Türk Dış Politikası Çalıştayı'na katılarak görüşlerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Türk dünyasının Adriyatik'ten Çin Seddi'ne Kara Hakimiyeti Stratejisi'nin coğrafyası olduğunu belirterek, Türk dünyası ile ilişkiye kişisel olarak Atatürk öğrenci yurdunda Kırgız, Kazak ve Azeri öğrencilerle tanışarak başladığını anlattı. Açılış konuşmaların ardından 2 ayrı grup halinde oluşturulan Çalıştay Komisyonları çalışmalarını gün boyunca konuşmalar, bildiriler ve çeşitli sunumlarla sürdürdü.