Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Turizm çökmeye, dolar uçmaya başlıyor!

Turizm çökmeye, dolar uçmaya başlıyor!

AKP''nin yanlış ekonomi ve siyaset politikaları ülkeyi bitirme noktasına getirdi. Daha önce yazdık, dış politikada "İhvan aşkı" bizi Körfez bölgesinden uzaklaştırdı. Mısır ile aramızı bozdu. Akdeniz''de yalnızlaştırdı. İhracat gelirlerimizi vurdu. Sadece bu hata mı? Amerika ve Rusya arasında bir denge gözetmeden, anlık, kimi zaman Rusya ile kimi zaman Amerika ile beraber yürümek şimdi çok büyük maliyetler doğurmaya başladı.

Batı''ya hem sermaye temini, hem ihraç pazarlarınız açısından göbeğinizden bağlıyken, S-400 konusunda tutarsız bir politika izlemek, bizi hem ABD hem Rusya ile sorunlu hale getirdi.

Rotasız bir dış politika olur mu? S-400 konusunda direnirken işin dönüp ekonomiyi vuracağı önceden neden hesap edilmedi? Rezervler bitikken, dışa bağlı üretim çökmeye başlamışken, üstüne bir de aşı fiyaskosu ile salgın ekonomiyi yerle bir etmiş ise, bu şartlarda ABD''ye nasıl kafa tutarsınız?

Kafa tutmak için önce rezervi doldurup, ihracattan para kazanmak, Batı piyasaları yerine alternatiflerini bulmak gerekmez miydi? Atılan her adımın ön hazırlığının olması gerekmez mi? Kabile mi yönetiyorsunuz devlet mi?

Hazırlıksız, eksen değiştirir gibi yapılan eylemler acı sonuçlar verir: S-400 alırsanız; Amerika doları patlatmakla korkutur, Amerika borç verdirmez, Amerika ihracat yaptırmaz, Amerika bir kamu bankasına ceza hazırlığı yapar, tüm bankacılığı felç etmekle gözdağı verir....

Ne olur peki, siz ne yaparsınız sopayı görünce? Korkudan S-400''lerin kurulumu ve eğitimi kapsamında ülkede bulunan Rus askerî uzmanları geri gönderirsiniz.

Amerika''ya mavi boncuklar yollarsınız. Amerika yutar mı bunu? Yutmaz ama koparacağını koparır...

Peki Ruslar ne yapar? Türkiye''ye yapılan uçuşlara yönelik kısıtlamaların 21 Haziran''a kadar uzatıldığını bildirir. Yani tam da salgında dövize en muhtaç olduğumuz an bize turist göndermez...

2019 yılında Türkiye''ye gelen turist sayısı 51,7 milyon kişiydi. Rusya ise gelen turist sayısında 7 milyon kişi ile birinciydi. Türkiye''ye en fazla turist gönderen ülkeyi dengesiz bir dış politika ile kaybetmiş olduk.

Aşı fiyaskosu nedeni ile zaten Almanlar, Fransızlar, İngilizler Türkiye''ye gelmiyor. Şimdi Ruslar da gelmeyecekse her yıl bize 30-35 milyar dolar getiren sektör bu yıl ne getirecek? Taş çatlasa 7-8 milyar dolar... Peki kur ne olacak bu açıkla? Doğaldır ki uçuşa geçecek...

Sonuç bu kadarla kalmayacak! Zorda olan turizm firmalarımız ya iflasa gidecek ya da üç kuruş paraya yabancılara, büyük sermayeye geçecek...

Sözün özü; yanlış işlerin bedelini yine aziz Türk halkı ödeyecek.

Yazarın Diğer Yazıları