Türk bankacılar Reuters'a Kanal İstanbul için bakın ne dedi. Bomba haberi Reuters patlattı

Türk bankacılar Reuters'a Kanal İstanbul için bakın ne dedi. Bomba haberi Reuters patlattı
Reuters'a konuşan kıdemli bankacılar, Türk bankalarının 'çevresel ve yatırım riskleri nedeniyle' Kanal İstanbul projesini fonlamakta istekli olmadığını söyledi.

Türkiye''nin büyük bankalarının Kanal İstanbul projesini finanse etme konusunda isteksiz olduğu belirtildi. Reuters ajansına konuşan dört kıdemli bankacı, Erdoğan''ın haziran ayında ''ilk adımlarının atılacağını'' duyurduğu Kanal İstanbul''un çevreye yaratacağı etkiler ve beraberinde getireceği yatırım riskleri sebebiyle Türk bankalarının projeyi fonlamak istemediğini aktardı. 

''ÇEVRESEL SORUNLARI TETİKLEYEBİLİR''
"Kanal İstanbul''u finanse edebileceğimizi sanmıyorum" diyen bir üst düzey bankacı, projenin ''bazı çevresel sorunları tetikleyebileceğini'' söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen başka bir yetkili ise, "Kesinlikle bu tür bir projeye, çevresel sorunlar nedeniyle kredi vermek istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Kaynaklar, özellikle Avrupalı destekçileri olan bankalar için risklerin ''daha fazla olduğunu'' söyledi.

''DIŞ KAYNAKLARIN ROLÜ ARTACAK''
Kanal İstanbul ile ilgili 2019 yılında yayınlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, projenin maliyeti 75 milyar TL olarak hesaplanmıştı. Reuters ajansı, Türk bankalarının Kanal İstanbul''u finanse etmekteki isteksizliğinin, projenin finansmanında dış kaynakların ve devlet bankalarının rolünü artıracağı yorumunda bulundu.

''BM ANLAŞMASI ENGEL OLUŞTURUYOR''
İki bankacı, Türkiye''nin altı büyük bankasının imzaladığı Birleşmiş Milletler (BM) Sorumlu Bankacılık Prensipleri''nin Erdoğan''ın on yıl önce ''çılgın proje'' diyerek tanıttığı Kanal İstanbul''un finanse edilmesinin önünde engel oluşturduğunu aktardı. 2019 yılında Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi''nin aralarında olduğu altı banka tarafından imzalanan anlaşma, fonlanan projelerin çevresel etkilerinin azaltılmasını öngörüyor.

İlgili Haberler