Türk birliği için TKAE'nin yeri

Türkler iki koldan savaşta. Türkiye Suriye ve Irak'ta (Libya'yı da katabiliriz); Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da vuruşuyor.

Türkiye'de ne anlatamadık biliyor musun? Türk birliğinin gerekliliğini...

İslâm birliğinden bahsediliyor. Başarabiliyorsan itiraz yok. Müslüman, Müslümanla dayanışma istemez mi? Ama önce yakından uzağa yol alınması gerekir.

Maalesef ülkemizde yine bir deprem oldu. İzmir çevresi şiddetle sallandı. Kayıplarımız var, binalarımız yıkıldı. Yunan adalarında da yıkım var.  İki çocuğun hayatını yitirdiği haberi hangimizin yüreğini dağlamadı?  Felaket gelince ve soy ve din ayırmıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı bizimkini aradı, "Yardıma hazırız." dedi. Karşılıklı iyi niyet gösterildi. Fransa bile hemen telefona sarıldı, "Nasıl yardım edebiliriz?" dediler. Ne güzel değil mi?

Gönül isterdi ki, bütün dünyada "insan"lar dayanışsın; ama, soy ve din farkı bir gerçek. Bu fark, birbirimize başka türlü bakmaya sebep olmasın, diyorum sadece.

Diyeceğim o ki; önce Turan!

Turan'ı anlatmak için 1961'de kurulan Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü'nün kültür hayatımızda ayrı bir yeri vardır.

Enstitü, şu anda fedakâr bir ekibin desteğiyle ayakta.

TKAE'nin başkanı Prof. Dr. Dursun Yıldırım Hocamızdan bir mektup aldım. "Turan" adına içim burkuldu:

"... Ne yazık ki bugün tek başına, üyelerimizin desteğiyle yol yürümekteyiz. Tanrı'nın yolumuzu bir gün düze çıkaracağına inancımız tamdır. / Hiç şüphesiz gücümüzün yettiğince Türk milletine, vatanına ve devletine hizmete devam edeceğiz. Bir gün ülkemizde Türk milliyetçisi, Türkçü zenginlerimizin doğacağına inanıyor ve umut ediyoruz..."

Hocamız sağ olsunlar, TKAE'nin "On Dördüncü Yıl (1961-1975)", "25. Yıl (1961-1986)" kitapçıklarını ve tüzüğünü göndermiş.

"25. Yıl" kitapçığında yönetim kurul üyeleri, aslî üyeler ve haberleşme üyelerinin fotoğrafları yer alıyor. TKAE'nin hangi kalibrede ilim adamları bünyesinde topladığını gösterecek isimleri sıralamak isterdim. Yer darlığından Birkaç isim vereceğim:

O dönem başkan Prof. Dr. Şükrü Elçin, başkan yardımcısı Prof. Dr. Nihat Nirun, genel sekreter Prof. Dr. Talip Yücel. Üyeler: Prof. Dr. Yaşar Önen, Dr. Müjgan Cunbur.

Aslî üyelerden: Prof. Dr.  R. Rahmeti Arat, Prof. Dr. Necati Akder, Prof. Dr. Muharrem Ergin, Prof. Dr. Halil İnalcık, Dr. Emel Esin, Prof. Dr. Nejat Göyünç, Prof. Dr. Erol Güngör, Prof. Dr. A. Bican Ercilasun, Prof. Dr. Halil Cin...

Haberleşme üyelerinden: Prof. Dr. Şerare Yetkin, Prof. Dr. Saadet Çağatay, Baymirza Hayit, Prof. Dr. Âmil Çelebioğlu, Doç. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Doç. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. İnci Enginün, Y. Doç. Dr. Cihat Özönder, Doç. Dr. Hayri Bolay...

Kitapçıkta TKAE'nin amaçları şöyle sıralanıyor: 1- Türk dünyasının tarihini ve etnik durumun, 2- Türk lehçelerini, folklorunu, sanatını, 3- Türk dünyasının sosyal ve dinî meselelerini, 4- Türk ülkelerinin coğrafî ve iktisadî durumunu, 5-Türk ülkelerinin jeopolitik durumunu ilmî metotlarla araştırmak, 6- Bu yolda çalışanları bursla desteklemek, 7- Bu çalışmalardan elde edilen neticeleri planlamak ve Türk kültürünün meselelerini yayın, kurs, konferans ve benzeri faaliyetlerle kamuoyuna tanıtmak. 

Şu anda bulunduğumuz vaziyet, böyle bir kuruluşun kültür faaliyetlerine ne kadar ihtiyacımız olduğunu göstermiyor mu?

"Yukarıdakiler" TKAE'yi görmeli.

Yazarın Diğer Yazıları