Türk Dünyamızın sorunları

Sayın okurlarım, “sorunsuz toplumun” olmadığını ve toplumlar büyüyüp geliştikçe sorunlarının da artacağını hepimiz biliyoruz.
Büyük Kurtarıcı M. Kemal Atatürk’ümüzün kurduğu Cumhuriyetimiz, seksen yılda dört misli büyüyerek gelişmiş ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra da, “Türk Dünyasının Kutup Yıldızı” unvanına erişmiştir. Bugün dünyanın kabul ettiği yedi Türk Cumhuriyetinin dostluğunu ve önderliğini yapma durumundadır. (Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan.)

Türk Dünyası’nın zor günleri
Bu önderlik durumu da bize göre ancak, Cumhuriyet Yönetiminin Türk Milliyetçi Düşünce sistemi tarafından yönetildiğinde, sağlanabilecektir.
Geçirdiğimiz hafta içinde, Türk dış politikası ile ilgili görüşlerini ifade eden MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru kardeşimiz, Türkiye dış politikasının iyi yönetilmediğini ve iktidardaki AKP Hükümeti’nin, Türk Dünyası’nı bir kenara bırakarak gerçek sorunlarımıza çözüm getirmekten kaçındığını ifade etmiştir.
Doğu Türkistan’daki Uygur ve Kazak Türklerinin durumu, Kırgızistan’daki Kırgız ve Özbek Türklerinin etnik çatışmasının durumu, Türkiye Cumhuriyetimizin dış politikasının ana konuları olarak takip edilmesini önermiştir.

Gül’ün değerlendirmeleri
Sayın okurlarım, bilindiği gibi bu yıl Kazakistan Cumhuriyetimizin baş şehri Astana’nın kuruluş yıldönümü etkinlikleri ile Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 70’inci yaş günü kutlamaları birlikte tertiplendi. Kazakistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaldığı otelde yapılan referandumla Kırgızistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi ve son günlerde Kırgızistan’da yaşanan olayları değerlendirdi.

AKP, Kültür Şölenlerini bitirdi
Bilindiği gibi yedi yıldır iktidarda olan AKP Hükümetleri, Türk Dünyası’nın Kutup Yıldızı olan Cumhuriyetimizin kuruluşlarının tertiplediği Türk Dünyası ile ilgili Kültür Şölenlerini ve Kurultaylarını yeniden azaltarak bitirmiştir.
Bu yıllarda artık, okul yaşındaki çocukların iştirakleri ile iki büyük faaliyet yapılmaktadır. Birisi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’mızın bu yıl 16’ncısı tertiplenen “Türk Dünyası Çocuk Şöleni” ile Dünyanın birçok ülkesinde eğitim yapan okulların her soydan çocuklarının tertipledikleri Musiki Olimpiyatlarıdır.

Hayırlı Kandiller
Sayın okurlarım, ben on yıldan fazla bir zaman diliminde yaz aylarımın bir
bölümünü, Bozcaada’mızdaki çocuklarımın yazlığında geçiriyorum. Gelecek haftaki yazımın konusunu “Bozcaada Selam” başlığı ile yapacağımı bildirir ve sizlerin bugünkü Miraç Kandilinizi candan kutlarım.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları