Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türk Dünyası eğitimcileri ve Atabeyit katliamı...

Sevgili okuyucum, Türk Dünyası'nın varlığı ve aydınlık geleceği kesinlikle 'eğitim'de saklıdır. Nitekim Gaziantep Üniversitesi Sayın Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun'un açtığı ufkun zemininde çalışan akademisyenlerden; Doç. Dr. Sayın Erdal Bay ve arkadaşları, bu katı gerçeğin farkındalar. Kurdukları Türk Dünyası Eğitimciler Birliği (TÜRKDEB) ile ulu Türk coğrafyasında gerçekten harika işler başarıyorlar. Öyle ki bu 'Birlik' çok kısa sürede 25 ülkede 400 aydın üyeye ulaştı. Sözgelimi, 2014 yılında TİKA desteğiyle, Kırgızistan ve Kazakistan'da 10 ülkeden 80 katılımcıyla "Türk Dünyası Vatandaşlığı" temalı görkemli bir çalıştay düzenledi. Bu etkinliğe şu adresten ulaşabilirsiniz: www.youtube.com/watch?v=MVheGLcJvq8 Yine TİKA desteğiyle 2015 yılında Macaristan, Slovakya ve Avusturya'da "Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik" konulu bir başka çalıştay daha gerçekleştirdi; ve daha pek çok gurur verici çalışmalar... Yapılan tüm bu çalışmaları, birliğin www.turkdeb.org http://www.turkdeb.org sitesinden öğrenebilir; ve siz değerli eğitimciler bu görkemli birliğe üye olabilir; Türklüğün aydınlık geleceği için yeni fikirler üretebilir; şu acımasız dünyada, Türklerin bilim yolunda daha hızlı koşmasını sağlayabilirsiniz. Ülkemizdeki akademisyen ve yazarlara hitaben Sayın Erdal Bay ve arkadaşları şöyle diyor: "Türk Dünyası Vatandaşlığı, projesi kapsamında Gaziantep Üniversitesinde pilot uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında "Türk Dünyası Vatandaşlığı" isimli zenginleştirilmiş e-kitap çalışması devam etmektedir. Bu kitaba bölüm yazarak katkıda bulunmak istiyorsanız şu linki (http://www.turkdeb.org/wp-content/uploads/2015/11/e-kitap.docx) tıklayarak ilgili dosyayı inceleyiniz ve bize bilgi veriniz."

Efendim, TÜRKDEB'in özellikle gerçekleştirilmesini istediği bir diğer konu da, Kosova'daki Türk öğrencilere eğitim için araç ve gereç yardımları... Sayın Doç. Dr. Erdal Bay ve Sayın Doç. Dr. Servet Demir: "Kosova'daki Türk çocuklarının ihtiyacı olan eğitim araç ve gereçler gerçekten çok rahatlıkla karşılanabilecek ihtiyaçlardır. Oradaki soydaşlarımızın "Biz evlâdı fatihanız. O kadar Suriyeliye bakıyorsunuz bizimle neden ilgilenmiyorsunuz." ifadeleri bizleri çok etkiledi." diyor. (İliştiri: Sevgili okuyucum yardım konusu için Sayın Erdal Bay'a erdalbay@hotmail.com mailto:erdalbay@hotmail.com ileti adresinden ulaşabilirsiniz.) Kosova ile ilgili bir diğer önemli konu ise 'burs' konusu. Şöyle diyor Sayın Bay: "Daha önceleri devletimiz, ülkemizde öğrenim görmek isteyen öğrencilere burs kontenjanı verirken Türklere ayrı kontenjan veriyormuş. Örneğin Türk Öğrencilere 50, Kosova'da yaşayan diğerlerine 30 gibi. Ancak bu kaldırılmış ve Balkanlara genel kontenjan verilmiş. Devletimiz bu kontenjanı genel olarak dağıtınca soydaşlarımız dezavantajlı duruma düşmüşler." demektedir.

Tarihe not düşecek olan bu görkemli çalışmalarından dolayı, başta; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun olmak üzere; Doç. Dr. Erdal Bay ve Doç. Dr. Servet Demir'i ve emek veren tüm akademisyenleri gönülden kutluyorum.

Ve Atabeyit Katliamı...

Türkler, özellikle Sovyetler zamanında çok büyük acılar yaşadı. Stalin denilen katil, Türk aydınlarını özellikle öldürdü. Nitekim 1938 yılında Kırgızistan'ımızda -Cengiz Aytmatov'un yazar babası da dahil- 138 aydınımızı öldürüp bir çukura attılar. 1991 yılında bulunan bu çukurdan çıkarılan cesetler "Babalar Mezarlığı" anlamındaki Atabeyit Mezarlığı'na taşındı.

Bu olay gerçekten dehşet bir olaydı. Bu olayı, Türk milletinin bilge evladı, gururumuz olan; usta yönetmen Dr. Mehmet Akif Erbaş, TRT'de görkemli senaryosuyla "Kırgız'ın Yok Edilen Hâfızası Atabeyit Katliamı" adlı belgeselle ölümsüzleştirdi. Okuyucularım belgesele şu anahtardan ulaşabilirler:https://www.youtube.com/watch?v=FSGZzgOn-oE  

Esen kalın efendim.

 

Yazarın Diğer Yazıları