Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Macaristan'da tanıtıldı

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Macaristan'da tanıtıldı
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'nın tanımı için etkinlik düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkent Budapeşte''deki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Kültür Merkezi''nde gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada, YEE ve Türkiye''nin Budapeşte Büyükelçiliğinin destekleriyle Bursa''nın değerlerini anlatmak ve anımsatmak istediklerini söyledi.

Aktaş, Bursa''nın daima tarihe yön veren bir kent olduğunu belirterek "Kurucu, öncü ve girişimci özelliklerimizle 8 bin 500 yıllık yerleşim tarihi ve 2 bin 500 yıllık şehircilik birikimimizle önemli konularda ilklerin yaşandığı bir kent olduk." dedi.

Bursa''nın tarihi öneminin, doğal güzelliklerinin yanı sıra Türkiye''deki yaşam kalitesi yüksek şehirler arasında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Aktaş, kentin Türk Dünyası Kültür Başkentliğine değindi.

Aktaş, kültür başkentliği ilanının ardından Türk dünyasının birlik ve dirliğine yönelik inançlarından aldıkları ilham ve cesaretle yurt içi ve dışında buna yakışır birçok organizasyon ve etkinlik yaptıklarını dile getiren Aktaş, "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa, bugüne değin yapılan birçok etkinlikle tüm dünyada önemli bir tanıtım başarısı yakaladı. Hedefimiz yıl boyunca nitelikli etkinlikler ve kalıcı eserler ortaya koymak, ülkemizin ve şehrimizin Türk dünyası ile olan bağlarını güçlendirmek, Türk dünyasının dirlik ve birliğine katkı sunmaktır." diye konuştu.

YEE Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın da dünya çapında geldikleri son noktada 55 ülkede 66 kültür merkezine ulaştıklarını bildirdi.

Enstitünün ana amacının Türkiye ile bağ kuran dost insan sayısını artırmak olduğuna işaret eden Yalçın, "Bu noktada dünya çapında Türk dilini, kültürünü, sanatını ve tarihini tanıtmaya çalışıyoruz. Bugün itibarıyla Budapeşte Kültür Merkezimizde icra ettiğimiz Bursa''nın tanıtım günleri ise kültürel faaliyetlerimizden en önemli olanıdır." ifadesini kullandı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Osmanlı Devleti''nin ilk başkenti, kültür, sanat ve gelenekleri koruyarak günümüze kadar yaşayan Bursa''nın tanıtım toplantısı vesilesiyle Budapeşte''de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman ise Macaristan''ın, teşkilatları için çok önemli bir ülke olduğunu ve ilişkilerinin her geçen gün hızla arttığını anlattı.

İznik ilçesinde 29 Eylül-2 Ekim''de yapılacak 4. Dünya Göçebe Oyunlarının ve Bursa''nın tanıtım filmlerinin izletildiği programda Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Halk Dansları Ekibi gösterilerini sundu.

İpek çekiminin yapıldığı, koza el sanatlarının tanıtıldığı etkinlikte konuklara Bursa''ya özgü yemekler ikram edildi