Türk ekonomisinin sürüklendiği uçurumu Fransız bankası açıkladı. Kapitülasyonlardan beter

Türk ekonomisinin sürüklendiği uçurumu Fransız bankası açıkladı. Kapitülasyonlardan beter
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son günlerde artışıyla sık sık övündüğü rezervlere ilişkin Fransız banka Societe Generale dikkat çeken bir tablo yayımladı. Banka, son dönemde biraz artsa da rezervin hâlâ ekside olduğunu vurguladı.

Kapitülasyonlardan beter

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özellikle son günlerde yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası’nın rezevlerinin arttığını açıklıyor.

Dört gün önce Kahramanmaraş''ta katıldığı toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Büyümede rekor üzerine rekor kırıyoruz. Yıllık ihracatımız 207 milyar doları geride bıraktı. İstihdamda salgın öncesinin de üzerinde bir seviyeye geldik. Merkez Bankası rezervlerimiz 118 milyar doları buldu" ifadelerini kullanmıştı.

Fransız yatırım bankası Societe Generale geçtiğimiz günlerde yayımladığı tabloda Merkez Bankası’nın rezervleriyle ilgili dikkat çeken ifadelere yer verdi. Societe Generale, Türkiye''nin döviz rezervlerinde bazı mütevazı iyileşmeler olduğunu ancak swap (döviz-TL takası) hariç net rezervlerin hâlâ ekside olduğunu belirtti.Tabloda, 2020 yılında eksiye düşen swap hariç net rezervlerin hâlâ ekside olduğu dikkat çekti. Dün yayımladığı yükselen piyasalar raporunda Türkiye''ye de yer veren banka, ülke ekonomisinin belirgin kırılganlıkları arasında döviz rezervlerinin ekside olması da sayıldı.

Raporda yer verilen bu grafikte mavi çizgi net rezervi, kırmızı çizgi ise swap hariç net rezervi gösteriyor. Banka, swap hariç net rezervin hâlâ ekside olduğuna işaret ediyor.

“TÜRKİYE NEGATİF REEL FAİZ BÖLGESİNE GİRDİ”

Türkiye''de ağustos ayında tüketici enflasyonunun yüzde 19,25''e ulaşarak yüzde 19''luk TCMB politika faizini aştığını hatırlatan banka, “Pozitif reel faiz tamponu yok oldu, Türkiye negatif reel faiz bölgesine girdi” denildi.

“Tehlikeli bölgeye giriş” ara başlığını taşıyan değerlendirmede, eksi rezerv dışında Türkiye''nin 165 milyar dolarlık kısa vadeli dış borç, milli gelirin yüzde 3,9''u seviyesindeki cari açık, jeopolitik gelişmeler ve ekonomide politika yapımına siyasi müdahaleler kırılganlık unsurları olarak sıralandı.

Dünyada birçok ülkede negatif reel faiz olduğunu ancak Türkiye''nin yukarıda sayılan kırılganlıkları nedeniyle pozitif reel faiz tamponuna portföy akımlarını çekmek ve kuru savunmak için daha fazla bağımlı olduğunu vurgulayan banka, TCMB''nin daha önce verdiği “beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz” sözünden çark ettiğini ve odağını manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyona kaydırdığını hatırlattı.

YILSONU İÇİN 8.85’LİK KUR TAHMİNİ

Birikmiş maliyet baskılarının ve güçlü özel tüketimin etkisiyle Türkiye''de enflasyon baskılarının yüksek kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu düşündüklerini belirten banka, baz senaryo olarak politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 19''da tutulmasını beklediklerini ancak özellikle para politikasında gevşeme yönünde siyasi baskılar artmaya devam ederken TCMB''nin yakın vadede faiz indirmesi gibi bir politika hatası riskinin arttığını yazdı. Bu nedenlerle dolar/TL kurunda dalgalanmanın artmasını bekleyen banka, yıl sonu için de 8,85''lik kur tahmininde bulundu.

3 EYLÜL İTİBARIYLA 119,2 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası’nın brüt rezervi, 3 Eylül itibarıyla 119,2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bankaların zorunlu karşılık olarak TCMB''de tuttuğu döviz ve altınlar çıkarıldığında ulaşılan net rezerv 27,9 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamdan da yurt içi ve yurt dışındaki bankalardan swap (takas) ile belirli bir süreliğine ödünç alınan döviz ve altınlar çıkarıldığında eksi 39,6 milyar dolarlık rezerve ulaşılıyor. Son 5 ayda brüt rezerv yaklaşık 33 milyar dolar, net rezerv 16 milyar dolar, swap hariç net rezerv 8 milyar dolar arttı. 23 Ağustos''ta Uluslararası Para Fonu''nun (IMF) borç olarak aktardığı 6,4 milyar dolarlık SDR (özel çekme hakları), TCMB''nin brüt rezerv artışında etkili oldu.

SON 5 AYDA 3,4 MİLYAR DOLAR ARTTI

Çin''den swap ile ödünç alınan yuan cinsi rezervde 3,6 milyar dolarlık artış brüt ve net rezerv artışında bir faktör oldu. Yurt içi bankalardan swap ile ödünç alınan döviz ve altın miktarı da son beş ayda yaklaşık 3,4 milyar dolar arttı. Zorunlu karşılık olarak da yurt içi bankalardan yaklaşık 9,2 milyar dolarlık döviz ve altın çekildi.

25 MİLYAR DOLARI BORÇ OLARAK ÖDÜNÇ ALINAN DÖVİZ VE ALTIN

İhracatçıya verilen reeskont kredilerinden de 8 milyar dolarlık geri dönüş oldu ve bu sayede swap hariç net rezerv bir miktar yükseldi ancak yine de eksi seviyelerde kaldı. Güney Kore''den de 2 milyar dolar karşılığı won geldi ve bu da brüt ve net rezervi artırdı. 33 milyar dolarlık artışın 25 milyar doları borç olarak ve ödünç alınan döviz ve altınlardan oluştu.

(Kaynak: Patronlar Dünyası)

İlgili Haberler