Türk İş'ten eylem kararı

Türk İş'ten eylem kararı
TÜRK-İŞ Koordinasyon Kurulu, toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine eylem kararı aldı.

Hükümet, kamu işçisine 2019’un ilk ayı için seyyanen zammın yanı sıra yüzde 7, ikinci altı ayı için de yüzde 6 zam teklif etti. Türk-İş ise en düşük kamu işçisi maaşının 3 bin 500 liraya çıkarılmasını, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam yapılmasını istiyor.

Yaklaşık 200 bin kamu işçisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmeleri’nde (TİS) hükümet ile Türk-İş arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamıyor.

Hükümet, görüşmelerde ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam teklifinde bulunmuştu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yaptıkları son görüşmede anlaşma sağlanamadığını, bakanın taleplerini karşılayacak bir teklifte bulunmadığını açıklamıştı.

Atalay, yol haritalarının ne olacağı konusunda “Biz asgari müşterekte buluşursak, sendika başkanlarına işçilere sormasını isterim. İşçiye sormadan bir şey yapmam” demişti.

Hükümet ise kamu işçilerine yeni teklifini sundu.

Buna göre 2019’un ilk ayı için seyyanen zammın yanı sıra yüzde 7, ikinci altı ayı için de yüzde 6 zam teklif edildi.

2020’nin ilk ve ikinci altı ayı için ise yüzde 3 zam teklifinde bulunuldu.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİ

Türk-İş en düşük kamu işçisi maaşının 3 bin 500 liraya çıkarılmasını, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, zammın ardından ilk altı ay yüzde 15, iki, üç ve dördüncü altı aylar enflasyon+3 puan refah payı talep ediyor.

TÜRK-İŞ'TEN EYLEM KARARI

TÜRK-İŞ koordinasyon kurulu, 2019-2020 toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine eylem kararı aldı.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay bayramdan sonraki perşembe günü sabah tüm işçilerin katılımıyla işyerlerinde basın açılması yapacaklarını söyledi.

Ertesi gün işçiler öğle yemeği yemeyecek. Pazartesi günü de sendika temsilcileri Ankara Güvenpark'ta buluşacak.

GREV İHTİMALİ MASADA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamudaki 200 bin işçiyi ilgilendiren 2019 yılı Toplu İş Sözleşmesi süreciyle ilgili, “Masa başında bitmesini arzu ediyoruz. Ben bu yaştan sonra grev meraklısı değilim ama kanundan aldığımız yetkiyi kullanmaktan hiç çekinmeyiz, onu da yaparız.” demişti.