Telsizler cayır cayır bağırıyor. Sivil küçük tekneler gökyüzünde ve denizin üzerinde neler oluyor diye bakıyor

Telsizler cayır cayır bağırıyor. Sivil küçük tekneler gökyüzünde ve denizin üzerinde neler oluyor diye bakıyor
Doğu Akdeniz’de tekne ve yatlara geçilen son dakika mesajı dikkat çekti. Türk Radyo'dan savaş uçağı ve savaş gemileri hareketliliği için geçilen uyarı anonsları bölgede bir tatbikat ya da bir harekat hareketliliği olabileceği yorumlarına neden oldu.

Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtlarına, Ulusal ve Uluslararası kurallar çerçevesinde 7/24 tehlike, emniyet, rutin ve seyir güvenliği haberleşme hizmeti veren, Türk Radyo''nun geçtiği anons sivil tekne ve yatlarda tedirginliğe ve hareketliliğe neden oldu.

Türk Radyo’nun uluslararası uyarıları yaptığı 16 kanaldan yaptığı anonsta Türk kaptanlar 67 yerel hava durumu kanalına davet edildi.

Kaptanlardan edindiğimiz bilgilere göre, bu kanalda “Acil Durum” koduyla geçilen anonsta ise Doğu Akdeniz bölgesinde bir askeri hareketlilik uyarısı yapıldı.

Anonsta kaptanlara savaş uçakları ve savaş gemisi hareketliliğinin yaşanabileceği kaptanların buna göre hareket etmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.

ERDOĞAN HAREKAT SİNYALİ VERMİŞTİ

Yapılan uyarı bölgede bir askeri hareketliliğin yaşanacağı yorumlarına neden oldu. Bölgede bir tatbikat yapılabileceği üzerinde durulurken son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Suriye sınırındaki terör örgütlerine yönelik yapılması öngörülen harekatın sinyalini vermesi hatırlandı.

Erdoğan, "Güney sınırlarımızdaki güvenlik hattımızın eksiklerini yeni harekatlarla tamamlayacak çalışmaları titizlikle yürütüyoruz" diye konuşmuştu.

16. VE 67. KANAL NEDİR NE İÇİN KULLANILIR?

VHF (Çok Yüksek Frekans) Deniz Telsiz görüşmeleri için VHF bandında 156-174MHz arasında toplam 55 uluslarası kanal vardır. (1-28 ile 60-88 arası), bu kanallardan 75 ve 76. kanallar 16 nolu çağrı ve acil durum kanalının altına ve üstüne geldiği için 16. kanalla etkileşim (enterferans) olmasın diye kullanılması yasaktır.

Temel olarak 16. kanal (156.800MHz) uluslarası acil durum, bilgilendirme ve çağrı kanalıdır. Tüm tehlike (emergency), aciliyet (urgency) ve emniyet (security) istekleri ve tüm çağrılar bu kanalda yapılır.

Kanal 67 Meteoroloji kanalıdır ve sahil istasyonları hava ve deniz durumu ile ilgili bilgileri bu kanaldan yayımlar. Türkiye saatinde Kıyı Emniyeti aşağıdaki saatlerde önce Türkçe sonra İngilizce olarak yayın yapar.

 

İlgili Haberler