''Türk karasuları Dimitri'nin çiftliği mi?''

"Ege Denizi artık Yunan gölü oldu" başlıklı yazıma İçişleri Bakanlığı''na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı''ndan gelen yazıyı aynen yayınladım. Hem bakanlığa, hem de komutanlığa sorular yönelttim. Bu arada bana 18 Türk adasının işgali, Yunan karasularının artması sonucunda Türk gemilerine yapılan tacizleri gönderen Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım''dan da yanıt beklediğimi vurguladım.

Bugün de Yalım''ın verdiği yanıtı aynen yanıtlıyorum:

"Sn. Orhan Uğuroğlu''nun 02 Haziran 2020 Salı günü, Yeniçağ Gazetesi''nin kağıt baskısında ve internet sitesinde yayınlanan "Ege Denizi artık Yunan gölü oldu" başlıklı yazısına aynı gün Sahil Güvenlik Komutanlığı''ndan itiraz geldi. Yazının muhatabı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Muğla Valisi Esengül Civelek olmasına rağmen itiraz yazısının Sahil Güvenlik Komutanlığı''ndan gelmesi son derece ilginç.

İtiraz yazısında özet olarak; "Ege Denizi''nde 18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığının işgal edilmesinden ve Yunan Sahil Güvenlik Botlarının hiçbir engelle karşılaşmadan sürekli Türk Karasularına girmesi ve Türk bayraklı tekneleri taciz etmesinden" iddia olarak bahsedilmiş. Ayrıca, Sn. Uğuroğlu''nun yazısında yer alan iddiaların gerçek bilgiye, kayda ve rasyonel argümana dayanmayan tamamen mesnetsiz ve Sahil Güvenlik Komutanlığını kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmaya yönelik asılsız iddialar olduğu ifade edilmiş. Yani, Sahil Güvenlik Komutanlığı''na göre, Ege''de 18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı işgal edilmemiş ve Türk Karasularına Yunan Sahil Güvenlik Botları girmiyor.

     Sn. Uğuroğlu''nun yazısında, 23 Mayıs 2020''de Aydın''ın Didim ilçesinden hareket ederek Muğla''nın Fethiye ilçesine giden Türk yatına, Yunan Sahil Güvenlik Botlarından, Bodrum ve Datça açıklarında, Türk Karasularında seyir halindeyken iki kez taciz ateşi açılması olayına yer verildi. Sahil Güvenliğin itiraz yazısında ise "olayın kendilerine bildirilmesini müteakip derhal olay yerine intikal edilerek müdahale edildiği ve hukuki sürecin başlatıldığı" belirtilmiş. Ancak yazıda, Sahil Güvenlik envanterinde 7/24 faaliyette olan 96 Deniz Mili menzilli Mobil Radarlar ve 48 Deniz Mili menzilli ASELSAN Serdar Sahil Gözetleme Radarları varken, iki Yunan Sahil Güvenlik Botunun 6 millik Türk Karasularına nasıl girdiği ve neden önlenmediğine cevap verilmemiş.

Geçmişten günümüze örnekler vererek Sahil Güvenlik Komutanlığı''nın itiraz yazısındaki iddiaların doğru ve yerinde olmadığını belgeleyelim. 15 Ocak 2016''da, Türk Karasularını 6 mil ihlal eden LS-604 Borda numaralı Yunan Sahil Güvenlik Botu, Vatanın Harim-i İsmetine girerek Aydın/Didim Tuz Burnu plaj bölgesinde karaya oturdu.

Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos''un, Muğla Keçi Adası''na geleceği haberi bir gün öncesinden devletin bütün kurumları ile birlikte Sahil Güvenlik Komutanlığı''na bildirilmesine rağmen Pavlopoulos hiçbir engelle karşılaşmadan tenezzüh (gezinti) teknesiyle Keçi Adası''na geldi.

Yunan Cumhurbaşkanı Türk Karasularını ihlal edilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Bülent Olcay olanı biteni turist gibi seyretti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir döneminde yaşanan ihlaller:

İzmir Koyun Adası ve Aydın Eşek Adası Türk karasularındaki Yunan balık çiftlikleri hiçbir engelle karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürüyor. Türk balıkçılarına göz açtırmayan İçişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, Yunan balıkçıların Türk karasularında kaçak olarak balık çiftlikleri işletmelerine göz yumuyor ve hiçbir hukuki işlem yapmıyor.

Yunan Savunma Bakanı Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, hiçbir engelle karşılaşmadan, 13 Mart 2020''de, İzmir Koyun Adası Türk Karasularında, 14 Mart 2020''de de Muğla Kalolimnoz Adası Türk Karasularında, Yunan bayraklı taarruz botuyla egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.

Sahil Güvenlik envanterinde 7/24 faaliyette olan 96 Deniz Mili menzilli Mobil Radarlar ve 48 Deniz Mili menzilli ASELSAN Serdar Sahil Gözetleme Radarları varken, hiç kimse ''Yunan botlarını görmedim, duymadım ve bilmiyorum'' diyerek üç maymunu oynayamaz.

Sahil Güvenlik Komutanlığı''nın Türk Karasularında kamu düzeni sağlamasını kim engelliyor?

Sahil Güvenlik Komutanlığı''nın görevleri, 2692 sayılı kanunun 4. Maddesinde açık ve net bir şekilde yazılıdır. Yunanistan, işgal ettiği Türk adaları ve kayalıkları ile bu adaların karasularında korsanlık, egemenlik ve bayrak gösterisi yaparken, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı neden müdahale etmiyor? Müdahale etmeyin emri veriliyor mu, veriliyorsa kim veriyor? Böyle bir emir verilse bile emrin kanunsuz emir olduğu ve Anayasa''nın 137. Maddesine göre uygulanmayacağı, konusu suç teşkil eden emrin uygulanması halinde emri uygulayanın da sorumlu olacağı biliniyor mu?

Türk karasuları, Dimitri''nin çiftliği mi?

dfs-004-001-011-001-001-001-002-016.jpg

Yazarın Diğer Yazıları