Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ahmet B. ERCİLASUN

Ahmet B. ERCİLASUN

Türk milliyetçileri nasıl oy kullanmalı?

Moğolistan'daki Türk bengü taşlarına yaptığımız geziyi önümüzdeki hafta yazacağım. Ben sadece pazar günleri yazıyorum. Bugün, milletvekili seçimlerinden ve birinci tur seçimden önceki son Pazar. Dolayısıyla yazım seçimlerle ilgili olacak.

Önce şunu söylemeliyim. Yazarlar kendi düşüncelerini belirtirler. Elbette düşüncelerinin kabul görmesini de isterler. Ancak bizim yazılarımız emredici, zorlayıcı olmaz. Herkes düşüncelerimize katılıp katılmamakta serbesttir. Bu sebeple okuyucuların "Sana mı uyacağız, senden mi öğreneceğiz?" gibi tepkiler göstermelerine gerek yok. Herkes yine kendi bildiğine göre hareket edecektir.

AKP'nin ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk milliyetçiliğine karşı tutumu ortadadır. Onların davranış ve sözlerini tekrar etmeye bilmem gerek var mı? "Ne mutlu Türk'üm diyene!" sözünden rahatsız olunması ve bu sözün pek çok yerden silinmesi, "Türk'üm, doğruyum..." diye başlayan andımızın okullardan kaldırılması, Türkiye'yi bölmek isteyen PKK liderleri ve onların siyasi temsilcileriyle yapılan iş birlikleri yakın yılların olaylarıdır. Genel ağa (internete) girenler, AKP'lilerin milliyetçilik ve Atatürk aleyhindeki sözlerine ait yüzlerce örnekle karşılaşabilirler. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ittifaktan önceki sözlerine bakmak yeter.

Türk milliyetçileri herhâlde milliyetçiliğe karşı olduğunu söyleyenlere oy vermeyecektir. Atatürk'ün Türklük ve Türk milliyetçiliği esası üzerine kurduğu cumhuriyetten rahatsız olanlara oy vermeyecektir.

Cumhuriyeti ortadan kaldırmak isteyen FETÖ'nün darbe teşebbüsü de malumdur. Bizzat AKP tarafından adı FETÖ olarak konulan örgütün liderinin Fethullah Gülen olduğu da malumdur. AKP'nin ve onun genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, siyasi hayatlarının yarıdan fazlasını Gülen ve onun cemaatiyle iş birliği hâlinde geçirdikleri de malumdur. Bu, "Aldatıldık, Allah affetsin!" benzeri sözleriyle kendileri tarafından da defalarca ikrar edilmiştir. Türk milliyetçileri, Fethullah Gülen ve cemaatiyle yıllarca iş birliği yapanlara da herhâlde oy vermeyecektir.

AKP'nin ve onun genel başkanının durumu bu. Onların bu durumu bu kadar açık ve net olduğu hâlde, onların bu durumunu bizzat Devlet Bahçeli çok sert sözlerle yüzlerce defa dile getirdiği hâlde yine de onlarla ittifak kuran MHP'ye Türk milliyetçileri oy verebilir mi? Bana göre vermemeleri gerekir. Türk milliyetçiliğine olan bağlılık, akıl ve mantık bunu gerektirir. Fakat yine de kendilerini milliyetçi olarak niteleyen bazı insanların MHP'ye ve hatta cumhurbaşkanlığında Erdoğan'a oy vereceği anlaşılıyor. Bunun sebebini ve mantığını ben anlamış değilim. Tekrar ediyorum, herkes kendi düşünce ve davranışında serbesttir. Belki bu yazımla ben onların bir iç hesaplaşma yapmalarına sebep olurum.

Türk milliyetçileri ve muhafazakârlar öteden beri CHP'ye karşı olmuşlardır. Özellikle 1944'teki Irkçılık-Turancılık Davası ve bu dava sırasında tutuklu bulunan Türkçülere yapılan akıl almaz işkenceler, milliyetçilerin hafızasından ve gönlünden silinmemiştir.

Aslında Atatürk en büyük Türk milliyetçilerinden biridir ve CHP'yi de milliyetçilik esası üzerine kurmuştur. Fakat CHP, İnönü devrinde milliyetçilikten uzaklaşmış, sonraki yıllarda ise altı oktan biri olan milliyetçilik CHP'de âdeta bir süs olarak kalmıştır. Son zamanlarda CHP'de Atatürk dönemi anlayışına dönme yönünde hareketler varsa da bu henüz partiye hâkim olamamıştır. Bu sebeplerle kendilerini milliyetçi olarak niteleyenlerin çok büyük bir çoğunluğunun, neredeyse tamamının CHP'ye de oy vermeyeceği anlaşılmaktadır.

O hâlde Türk milliyetçileri için tek seçenek olarak İYİ Parti ve Meral Akşener kalmaktadır. İYİ Parti'nin pek çok kurucusunun milliyetçilik ve ülkücülük geçmişleri de bilinmektedir. Ümit Özdağ şu anda Türk milliyetçiliğinin en önemli fikir adamlarından biridir ve oradadır. Milletvekili adayı olmamakla birlikte Türk tarihçiliğinin önemli ismi Yusuf Halaçoğlu da oradadır. Hepsini saymaya gerek var mı? Elbette İYİ Parti bütün milleti kucaklayıcı bir siyaset ve söylem içindedir. Bu, yadırganacak değil, alkışlanacak bir tutumdur.

Nereye oy verdiğimi hiçbir zaman saklamadım. Bugün de saklamıyorum. Bir Türk milliyetçisi olarak oyumu İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e vereceğim.      

Yazarın Diğer Yazıları