Türk Ocağı ve Çatalca / Oktay Güldüren

Türk Ocağı ve Çatalca / Oktay Güldüren

Türk Ocağı'nın kuruluş çalışmaları 1911 yılında Askeri Tıbbiye öğrencileri arasında "190 Tıbbiye’li Türk Evladı" adına kaleme alınan beyanname ile başlamıştır. Önce Balkan Savaşları ve hemen ardından başlayan I. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan hava içerisinde kurulmuştur. Türk Ocağı dönem itibariyle güncel siyasetle ilgilenmekten ziyade "millilik" üst fikrinde birleşmiştir. İlk tüzüğünde de "Ocak zinhar siyasetle iştigal etmez" şeklinde kesin bir ilke yer almış ve "Ocak maksadını tahsile çalışırken sırf milli ve içtimai bir vaziyete kalacak, asla siyasetle uğraşmayacak ve hiçbir vakit siyasi fırkalara hadim olmayacaktır" denilmek suretiyle siyasi duruş açıkça ifade edilmiştir. Türk Ocağı, beyannamenin yayınlanmasından sonra, öğrenci temsilcileri dönemin önde gelen milliyetçi aydınlarıyla görüşmeler yaparlar ve bir milli teşkilatın kurulmasını teklif ederler. Ön görüşmeleri takiben 20 Haziran 1911 tarihinde Ahmet Ağaoğlu'nun evinde yapılan toplantıda bu amaçla bir derneğin kurulması uygun görülür ve Dr. Fuat Sabit Ağacık'ın teklifiyle adının "Türk Ocağı" olması kararlaştırılır. Ocak, resmen 25 Mart 1912'de İstanbul'da kuruldu. İlk başkanlığı Ahmet Ferit Tek,başkan yardımcılığını ise Yusuf Akçura üstlendi.

1913'de başkanlığına Hamdullah Suphi Tanrıöver getirildi.derneğin önde gelenleri arasında Halide Edip Adıvar, Mehmet Emin Yurdakul, Ahmet Ağaoğlu, Ziya Gökalp, Mehmet Fuat Köprülü gibi isimler vardı.1919 yılına kadar Turancı bir çizgide devam eden dernek "Büyük Turan" ülküsüne kısa sürede ulaşılamayacağını anlayarak Misak-ı Milli'ye yöneldi. Mondros Mütarekesinden sonra işgallere karşı İstanbul'da ünlü "Sultanahmet Mitingleri" gibi eylemler düzenledi. İstanbul'da direniş eylemlerinin örgütlenmesinde önemli rol oynadı. İşgal altındaki İstanbul'da baskılar artınca üyelerinin çoğu Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı içerisinde aktif görevler aldı. Türk Yurdu ve Yeni Mecmua dergilerini çıkaran Türk Ocağı kısa sürede 100'den fazla şube açtı.1925'de Hamdullah Suphi Tanrıöver başkanlığa getirilirken Mustafa Kemal ve Latife Hanım da fahri başkanlığa seçildi. 1931'de yerine Halkevleri kuruldu.1949'da merkezi Ankara'da olmak üzere yeniden açıldı. 12 Eylül 1980'de her dernek gibi kapatıldı. 1986'da yeniden faaliyete geçti.

Çatalca’da Türk Ocağı şubesi ve Türk Ocağı Bahçesi bulunmakta idi. Çatalca Türk Ocağı Başkanı Hasan Hayri Uğur idi. Kurtuluş Savaşında Çatalca’da Türk Ocağı şubesi bir çok faaliyet ve etkinlik düzenlemiştir. Çatalca’da kitap ve dergi dağıtılmıştır.Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul’dan Anadolu'ya silahlar at arabaları taşınarak denizyolu ile sevk edilmiş bu vatanperverliklerden Çatalca Halkından bazı kimseler İstiklal madalyaları almışlardır.( Uğur, Türkoğlu, Duymaz aileleri gibi )

Çatalca Türk Ocağı 1931 kapatılarak Çatalca Halkevi açılmıştır. Çatalca Türk Ocağı Başkanı ilk Başkanı Hayri Uğur Bey’di. (1926)