Türk profesör korona ağrılarındaki hiç bilinmeyen detayı açıkladı

Türk profesör korona ağrılarındaki hiç bilinmeyen detayı açıkladı
Dünya Ağrı Enstitüsü Eski Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, korona virüs ağrıları ile ilgili çarpıcı detayları açıkladı. Erdine, “Korona virüs sırasında; tüm vücutta hassasiyet ve dokununca acıma şeklinde çok şiddetli ağrılar meydana geliyor” dedi.

Korona virüsün belirtilerinden birinin de kas ve eklem ağrıları olduğu biliniyor. Uzmanlar, kas ve eklem ağrılarına ilişkin birçok açıklamada bulunurken, çeşitli nedenlerle kas ve eklem ağrısı yaşayan vatandaşlar da korona virüse yakalandıklarını düşünüyorlar. Ancak işin aslı öyle değil. Korona virüs ağrısı ve diğer sebeplerden kaynaklı ağrılar, birbirinden ayrılıyor.

Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre salgın döneminde kronik ağrı hastalarında tedavi hizmetlerinin yavaşlaması, hastaların sosyal hayata katılıp çalışamamaları, anksiyete ve depresyona yol açabiliyor. Alınan önlemler nedeniyle uzun süre evde kalmaları ve hareket edememeleri ise kas iskelet sistemlerinde çökmeyle sonuçlanabiliyor. Özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük bölgelerde kısıtlı yaşam imkanlarının hem bu çöküşün hem de ağrıların fazlalaşmasına yol açtığı belirtiliyor.

“DOKUNDUĞUNUZ ZAMAN ACIYOR”

Korona virüs hastalarının eklem ağrılarının yer aldığı bölgeye dokunulduğu zaman acı hissettiğini söyleyen Prof. Dr. Serdar Erdine, korona ağrıları ile ilgili şu detayları verdi:

“Bu ağrılar normalde görülen eklem ağrılarından farklı seyrediyor. Normalde başka virüslerin eklem iltihabına (artrit) yol açtığını biliyorduk. Covid-19’da ise artrit yerine eklem ve adele ağrısı ön plana çıkıyor. Örnek vermek gerekirse bir travma sonrası ortaya çıkan kas ve eklem ağrıları bölgesel olurken, Covid-19 sırasında; tüm vücutta hassasiyet ve dokununca acıma şeklinde çok şiddetli ağrılar meydana geliyor.

Egzersiz sonrası görülen ağrılara benzemekle birlikte egzersiz sonrası ortaya çıkan ağrılar 48-72 saat sonra geçerken Covid-19’da eklem ve kas ağrıları enfeksiyondan sonra da günlerce devam edebiliyor. Bu ağrılar, virüsün kas-iskelet sisteminde meydana getirdiği enflamasyona (yangı) bağlı olarak bir çeşit miyozit (kas iltihabı) olarak tüm vücuda yayılabiliyor. Benzer ağrılara SARS ve diğer şiddetli viral enfeksiyonlarda da rastlanıyor. Bu tip ağrıların tedavisinde yatak istirahati, parasetamol, aspirin, ibuprofen türevi ağrı kesici ilaçlar yararlı olsa da etki görülmemesi halinde doktora başvurulması gerekiyor”

Kaynak: Habertürk