Türk profesör korona virüs salgınında en riskli grubun merak ettiği soruyu yanıtladı. Aşı olabilecekler mi

Türk profesör korona virüs salgınında en riskli grubun merak ettiği soruyu yanıtladı. Aşı olabilecekler mi
Yeni tip korona virüs salgınında en büyük risk grubu oluşturan kanser hastalarının aşı olup olmayacağı merak ediliyordu. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbı Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Çil, Türkiye'de kullanılan ve ölü aşı olan Sinovac aşısının kanser hastalarında bir risk oluşturmadığı, güvenle kullanılabileceğini açıkladı.

DHA'da yer alan habere göre, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şube Başkanı ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbı Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Çil, kanser hastalarının korona virüs aşısı olabileceğini açıkladı.

KANSER HASTALARI AŞI OLABİLİR

Prof. Dr. Timuçin Çil, ölü aşı olan Sinovac aşısının kanser hastalarında bir risk oluşturmadığı, güvenle kullanılabileceğini belirterek, ağır kemoterapi protokolleri alan hastaların kan değerlerinin normale geldiği dönemde aşılanmasının daha uygun bir yöntem olabileceğini bildirdi.

MUTLAKA AŞILANMALILAR

Kanser hastalarının önemli bir risk grubunu oluşturduğu salgın döneminde aşılanma sürecine gelindi. Prof. Dr. Çil, kanser hastalarının mutlaka aşılanması gerektiğini vurguladı.

"AŞILAMA NET OLARAK ÖNERİLİYOR"

Dünyada şu anda sıklıkla kullanılan iki tip aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Çil, "Bir tanesi hepimizin çok iyi bildiği Biontech ve Pfizer'ın geliştirdiği bir mRNA aşısı. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca ölü aşılar var. Şu anda Türkiye'de kullanılan Çin aşısı bir ölü aşı. Peki kanser hastaları için uygun bir aşılama yöntemi midir? Çok uygun bir aşılama yöntemi olduğunu biliyoruz. Şu anda Amerikan Kanser Derneği, Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türkiye'deki Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'nin aşılamayı net olarak öneriyor" diye konuştu.

8d602f6b8073acc7923c2ba2d7b156fe.jpg

"KANSER HASTALARI 3 GRUBA AYRILDI"

Kanser hastalarını belli gruplara ayırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Timuçin Çil, "Birinci grubumuz takipte olan hastalarımız. Şu anda aktif hiçbir tedavi almıyorlar. Sadece takip sürecindeler. O hastaların aşı sıraları geldiğinde hemen mutlaka aşılanması gerekiyor. İkinci grup hastamız, aktif tedavi alan hastalar. Cerrahi, kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçenekleri uygulanıyor. Bunların da aşılanması gerekiyor ama kemoterapi gibi immün sistemi baskılandığı dönemde o hastayı takip eden tıbbi onkologdan görüş alarak aşılanmasının yapılması gerekiyor. Yeni tanı almış hiçbir tedavi başlamamış hastalarda ise aşı sırası gelmişse hemen aşılama yapılıp ondan sonra sistemik tedavilerin ya da diğer tedavi seçeneklerinin uygulanması gerekiyor. Aşı sırası gelmemişse tedaviler başlanacak, tedavi süreci içerisinde aşılamaya devam edeceğiz" dedi.

"KANSER HASTALARINA HİÇBİR RİSK OLUŞTURMUYOR"

Şu anda Türkiye'de uygulanmaya başlanan bir ölü aşı olan, Çin'den gelen Sinovac aşısının kanser hastalarında güvenle kullanılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Çil, "Daha önce kullandığımız grip aşıları, ölü aşılardır. Sıklıkla bir sürü aşılama türü uygulanıyor ölü aşı olarak. Kanser hastalarının hepsi güvenli olarak ölü aşıyı uygulayabilir. Kanser hastalarına hiçbir risk oluşturmuyor, çok güvenle uygulanması dünyadaki tüm kılavuzlar tarafından net olarak öneriliyor. Sadece immün sisteminin baskılandığı dönemde kemoterapi uygulanan özellikle de ağır kemoterapi protokolleri alan hastalarda kan değerlerinin özellikle normale geldiği dönemde aşının yapılması daha uygulanabilecek bir yöntem gibi ama Sinovac aşısı çok güvenli bir şekilde uygulanabilir." ifadelerini kullandı.

b0f297c27347d9c72236e68727bd918d.jpg

"KANSER HASTASI SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANDI"

Şu anda sağlık çalışanı olup kanser olan takip ettiğimiz hekim, hemşire ve diğer sağlık personelleri var diyen Prof. Dr. Çil, "Onların aşılamasını yaptırttık. Şimdi 85 yaş üzerindeki kanser tanısı olan hastalarımızın aşılanması yapılıyor. Yaş azaldığı sürece bu hastalarımızın aşılanmasına devam edeceğiz. Dünya Sağlık Örgütü aşıların hepsinin aynı tip olmasını öneriyor. Yani bir Biontech ve Pfizer'ın geliştirdiği bir mRNA aşısı uygulanmışsa yine o aşı, Sinovac gibi bir ölü aşı uygulanmışsa yine bir ölü aşı uygulanmasını öneriyor. Dolayısıyla daha çok bunu kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.