Türk şirketinden Sırbistan’a dev yatırım. 1.2 milyon Euro’luk arazi bedavaya verildi

Türk şirketinden Sırbistan’a dev yatırım. 1.2 milyon Euro’luk arazi bedavaya verildi
Yurt dışına yatırım yapan Türk şirketlere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Türk şirketi Erenli, Sırbistan hükümetinin yatırım yapması bedavaya verdiği 68 bin metrekarelik 1.2 milyon euro değerindeki araziye 182 milyon liralık yatırımla fabrika kuracak.

Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker bugünkü köşesinde “Türk firması teşviki aldı Sırbistan’a tesis kuracak” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türk firmalarının yatırım tercihlerinin çoğunlukla yurt dışı olduğunun altını çizen Ülker, bu firmalara bir yenisinin daha eklendiği haberini okuyucularına aktardı.

Sırbistan’ın Leskovaç kentinde Türk şirketi Erenli, araç sıvı sirkülasyon sistemlerine yönelik bir üretim tesisi kurma kararı aldığı aktaran Ülker, “Leskovaç kenti yerel yönetimi 67 bin 649 metrekarelik araziyi Türk şirketine ücretsiz olarak verdi. Sırbistan Devlet Yardımları Kontrol Komisyonu da, Türk firmaya verilen dev arazinin tahsisini onayladı.” ifadelerine yer verdi.

İşte Kerim Ülker’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

TESİSTE EN AZ 338 KİŞİ ÇALIŞACAK

Edindiğim bilgilere göre Türk şirketine bedavaya verilen arazinin bedeli 1.2 milyon Euro. Leskovaç kenti yönetimi ve Türk şirketi arasında imzalanan anlaşmada kurulacak fabrika 16.6 milyon Euro yani 182 milyon liralık yatırımla hayata geçecek ve 338 kişi bu tesiste çalışacak. Sırp makamlarının arazi için istediği şart bu. Diğer maddelerde ise Türk şirketi yatırım projesinin tamamlanmasından sonraki beş yıl içinde çalışan sayısını azaltmamayı taahhüt etmiş. Ayrıca proje bittikten sonraki 5 yıl içinde arsa üçüncü bir kişiye satılmayacak. Sırbistan son dönemde Türkiye’den tekstil, otomotiv, maden ve enerji gibi alanlarda onlarca firmanın yatırımını çekti. Bunlara yenileri de eklenecek gibi görünüyor. Şayet, firmalarımızı Türkiye’de kalmaları için daha fazla teşvik etmezsek eğer.

İZMİR''DE ÜRETİM YAPIYOR, DÜNYAYA SATIYOR"

Sırbistan’a yatırım kararı alan Erenli adlı firma hakkında da bilgi vermekte fayda var. 1959 yılında İzmir’de kurulan Erenli, otomotiv sektörünün kauçuk parça talepleri üzerine otomotiv yedek parça sektörüne girdi. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi''nde 11 bin metrekarelik alana kurulu tesisi, yıllık 3 bin tonluk üretim kapasitesine sahip. Türk şirketi, İtalya ve Almanya başta olmak üzere ABD., İspanya, Fransa, Finlandiya gibi ülkelere yapıyor.”

İlgili Haberler