Sağlık Bakanı Koca “67 demişti” yoğun bakımlarda korkutan tablo. Türk Tabipleri Birliği Başkanı ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı her şeyi açıkladı

Sağlık Bakanı Koca “67 demişti” yoğun bakımlarda korkutan tablo. Türk Tabipleri Birliği Başkanı ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı her şeyi açıkladı
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, normal servislerde bekletilen yoğun bakım hastaları olduğunu belirtirken, Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel ise bazı illerde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’leri aştığını söyledi.

Duvar/ Müzeyyen Yüce

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, salgınla mücadelede başa dönüldüğünü belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranını yüzde 67 olarak açıkladı. Mevcut durumda dahi erişkin yoğun bakım ünitelerinin Ankara’nın yanı sıra küçük kentlerde dolduğunu vurgulayan Adıyaman ise şunları söyledi:

"Sahadan aldığımız bilgilere göre özellikle Ankara’da yoğun bakım yatakları dolu, serviste yatan hastalar yoğun bakıma geçmek için sıra bekliyor. Yani yoğun bakım hastaları serviste bekletiliyor. Zaten ağır olmayan hastalar da evlerinde tedavilerine devam ediyor."

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel’e göre de yoğun bakımdaki doluluğun iki temel sebebi, yeni hasta sayısı ile ağır hasta sayısının giderek artması. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yoğun bakım doluluk oranı için açıkladığı yüzde 67’nin Türkiye ortalaması olduğunu söyleyen Cinel, Ankara’nın yanı sıra bazı kentlerde bu oranın yüzde 80’lerin üzerine çıktığını belirterek şöyle konuştu:

"Şu an yoğun bakım doluluk oranının yüzde 67 olduğunu düşünürsek çok yer var gibi görünüyor. Ancak bu Türkiye ortalaması. Yani bizim sağlıklı bir sonuç alabilmemiz için il il doluluk oranlarını bilmemiz gerekir. Mesela Ankara yüzde 80’lerin üzerinde doludur, başka bir kent yüzde 40’tır. İl bazında bakmak lazım."