Türk Tabipleri Birliği herkesin merak ettiği konuya açıklık getirdi. Çin'in korona virüs aşısı güvenli mi?

Türk Tabipleri Birliği herkesin merak ettiği konuya açıklık getirdi. Çin'in korona virüs aşısı güvenli mi?
Ülkemizde ilk olarak 11 Aralık günü başlayacak Çin'in korona virüs aşısının güvenli olup olmadığı tartışma konusu yarattı. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, aşının lisanslanan her aşı kadar güvenli olduğunu ifade etti.

DW Türkçe'nin haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, korona virüs aşısı için Çin merkezli Sinovac ile anlaştıklarını, ilk aşıların 11 Aralık günü uygulanacağını belirtti. Fakat yapılan açıklamanın ardından vatandaşlar, Çin aşısı 'Coronavac'e güvenmediklerini dillendirmeye başladı.

Gelişen bu şüphe durumunun ardından Çin aşısının da gerçekte ne kadar güvenilir olduğu merak edilir oldu. İşte bu soruya cevap Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut tarafından verildi.

AŞI KONUSUNDA GÜVENLİK TESTLERİ YAPILDI

Çin'den gelecek aşının güvenliği hakkında konuşan Prof. Dr. Vedat Bulut, aşının dünya çapında lisanslanan diğer aşılar kadar güvenli olacağını aktardı. Ayrıca, lisanslama yapan kuruluşların belgelendirmelerinde güvenlik aralıklarının çok sıkı takip edildiğini, güvenlik testlerinin büyük bir hassasiyetle yapıldığını ifade etti.

"ŞU AŞI İYİDİR KÖTÜDÜR DİYECEK LÜKSÜMÜZ YOK"

Bulut, lisanslama aşaması tamamlanan her aşının aynı derecede güvenli olduğunu ekledi. Vedat Bulut, "Şu anda ipi göğüslemeye yakın iki firma gözüküyor. Biz firma isimlerini etik açıdan vermiyoruz ama birisi Amerikan-Alman ortaklığı biri Çin'den gelen aşı. Bunlar lisanslamalarını daha önce yapacaklar gibi gözüküyor. Bu aşıların lisanslamaları tamamlandıktan sonra güvenilir olduğunu bilmemiz gerekiyor çünkü belgelendirme standarttır. Aksi takdirde zaten lisans verilmez. Bu yüzden şu aşı kötüdür şu aşı iyidir diyebilecek durumda değiliz." diye konuştu.

 

İlgili Haberler