Türk tarihçi Filiz Çağman kimdir?

Türk tarihçi Filiz Çağman kimdir?
Ünlü tarihçi ve müzeci Filiz Çağman hayatını kaybetti. 81 yaşında hayatını kaybeden Çağman, tarihçi İlber Ortaylı’nun görev değişimi sırasında eteğini öpmesiyle hafızalara kazınmıştı. Peki, Filiz Çağman kimdir? Filiz Çağman hayatı hakkında merak edilenler…

Çağman, dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından biri olarak gösteriliyordu. Tarihçi İlber Ortaylı görev değişimi sırasında Filiz Çağman'ın eteğini öpmüştü. Yaşanan flaş gelişmelerin ardından “Türk tarihçi Filiz Çağman kimdir?” sorusu sıkça aratılmaya başlandı.
1997-2005 yılları arasında Topkapı Sarayı Müze Müdürü olarak görev yapan Çağman, sarayın büyük onarımını ve yeniden yapılandırılmasını da sağlayan isimlerden biri olmuştu.
Çağman’ın vefatıyla ilgili İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Topkapı Sarayı Müzesi müdürlerimizden Filiz Çağman’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyoruz. Kültür hayatımıza ve müzeciliğimize önemli katkılarda bulunan merhumeye rahmet, yakınlarına sabırlar dileriz” açıklamasında bulundu.
FİLİZ ÇAĞMAN KİMDİR?
1940 Edirne doğumlu olan Filiz Çağman, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Estetik ve Sanat Tarihi Enstitüsü, Türk ve İslam disiplininden 1964 yılında mezun oldu.
TOPKAPI MÜZESİ’NDE 8 YIL MÜDÜRLÜK YAPTI
1997 yılında Topkapı Sarayı müze müdürü olan Çağman, 2005 yılında bu görevden emekli oldu. Müze müdürlüğü sırasında Topkapı Sarayı’nın diğer bölümlerindeki koleksiyonlar üzerinde de uzun yıllar çalışarak çeşitli eserler ile ilgili bilinmeyen noktaları ortaya çıkardı. 2001 tarihinde İspanyol (Katalan) “Anticuarios Reales Atarazanos” Vakfı tarafından altın madalya ödülüne layık görüldü. 2002’de Topkapı Sarayı Müzesi’ne “Tarihi ve Kültürel Miras” alanında Vehbi Koç Ödülü’nü kazandırdı.