TÜRK TARİHİ’ne müzeler dar geliyor

TÜRK TARİHİ’ne müzeler dar geliyor
Ulanbator’da sürdürülen kazı çalışmalarında adeta tarih fışkırıyor. Türk tarihine ait çıkan yeni buluntular, Bilge Tonyukuk bölgesinde kurulacak ikinci bir müzede sergilenecek

Ulanbator’un Nalayh kasabasında ikinci Türk müzesinin açılma hazırlıklarına başlandı. Moğolistan’daki Türk anıtları projesinin yeniden canlanması amacıyla Türkiye ile Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı arasında iş birliği ile imzalanan iyi niyet anlaşması kapsamında Bilge Tonyukuk Külliyesi bölgesinde yapılan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediliyor. Türk Moğol kazı çalışmaları sonrasında bulunan Türk tarihine ait kalıntılar Bilge Tonyukuk bölgesinde önümüzdeki yıllarda TİKA tarafından açılması planlanan müzede sergilenecek.

10 yıllık süreç

Bilge Tonyukuk bölgesinde yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Nalayh kasabasına gelen TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan bu bölgede yürütülen çalışmaların bir kırılma noktası olduğunu ifade etti. Maskan, “Burada çok geniş bir alandayız. Bu alanın müzeye dönüştürülmesi için bakanlıkla diyalog halindeyiz. Anonim mezarlıktan buraya kadar olan alanda çalışmalar yapıp Bilge Tonyukuk Külliyesi’nin bulunduğu alanda büyük bir müzenin kurulması planlanıyor” dedi. Bu sürenin uzun soluklu olduğunu anlatan Maskan şunları söyledi: “Belki 10 yıl sürecek bir süreç. Tarihsel dokuyu dünyaya tanıtmak için müze inşa edip insanlara anlatmak boynumuzun borcu. Nereyi kazarsanız altından bir tarih çıkıyor. Bu coğrafyada yaşayanlar aynı kökten gelen dili konuşuyorlar.”

Keşfedilmeyi bekliyor

Türkiye’nin en önemli Göktürk tarihçisi olarak kabul edilen Türk kazı heyeti başkanı Prof. Ahmet Taşağıl, Bilge Tonyukuk bölgesindeki anıtla ilgili bilgi verdi. Taşağıl, “1994 yılında MOTAP (Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi) yapıldığında burada Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilgisi vardı. 2001 ve önceki yıllarda jeofizik çalışmaları yapılmış, ancak bilimsel anlamda kazı çalışması ağustos tarihi itibariyle resmi olarak başladı. Türk ve Moğol kazı ekibi olarak 15 Eylül’den sonra çalışmalarımıza ara verdik.” Taşağıl, projede 3 Türk ve 3 Moğol olmak üzere 6 arkeolog çalıştığını söyledi.