Türk Telekom cinliği

Cuma günü neredeyse bütün gazete ve internet sitelerinde aynı müjdeli haber vardı.

Türk Telekom internet upload yani yükleme hızını iki katına çıkartıyor.

Gerçekten çok güzel bir haber. Dahası ülkemiz için çok güzel bir haber. Çünkü bize hep interneti tek taraflı olarak gösterdiler. Yani indirme. İnternet şirketlerinin bile reklamında hep indirme vardı.

Şu kadar filmi şu kadar dakikada indireceksiniz!

Kimse o filmleri kaç dakikada karşıya yükleyeceğimizi söylemedi.

Kimse youtube gibi video sitelerine video veya bulut teknolojisinden faydalanmak için dosya göndermeyi kaç saniyede yapacağımızı açıklamadı.

Hep indirmeyi ön planda tuttular.

Karşıya bir dosya göndereceksiniz dakikalarca bekliyorsunuz. Çünkü yükleme hızı çok düşük.

Türk Telekom'un bunu fark edip vatandaşın gönlünü alması beni çok mutlu etti.  Ancak basın açıklamasını bir okuyunca hiç şaşırmadım. Klasik bir PR çalışması ve ticari kurnazlık.

Açıklama aynen şöyle:

"Türk Telekom, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla, kullanıcılarının upload hızlarını hiçbir ek ücret ödemeden 31 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak şekilde 2 katına çıkarıyor. Türk Telekom'un fiber ve VDSL aboneleri ile Türk Telekom altyapısını kullanan internet servis sağlayıcılardan hizmet alan tüm kullanıcılar bu hizmetten 1 Ekim 2020'ye kadar faydalanabilecek."

İlk bakışta ne anlıyorsunuz? Üç ay gibi! Ağustos, eylül ve ekim. İyice okuyun açıklamayı tekrar.

Evet aslında Türk Telekom'un bu lütfu sadece bir ay. 31 Ağustos'ta başlayıp 1 Ekim'de bitecek.

Bu bülteni kim hazırladıysa zekasına şapka çıkartıyorum.

İnsanları kandırmak ya da algılarıyla oynamak ancak bu kadar olur. Direkt bir ay demek yerine 13 Ağustos, 1 Ekim arası demek algılarla oynamak anlamına gelmiyor mu?

Bu tür küçük PR oyunları koskoca Türk Telekom'a yakışıyor mu?

ADSL Sınırlı

Türk Telekom'un bir aylığına da olsa bu yükleme hız artışından aslında sınırlı vatandaş faydalanacak. Çünkü Türk Telekom'un müşterilerinin büyük bir bölümü ADSL müşterisi. ADSL teknoloji olarak yükleme hızını 1 MB ile sınırlıyor. Zaten ADSL kullanıcıları onu da bulamıyor. 600 ile 700 arasında bir yükleme hızına şükrediyorlar.

Bu hızı bir ay gibi kısa süre kullanacak olanlar ise VDSL ve fiber kullanıcıları.

Fiber ve VDSL kullanıcılarının sayısı ortada.

Türkiye'den Youtube çıkar mı?

Şimdi size bir soru soracağım.

Sizce bu ticari kafanın hâkim olduğu bir ülkeden bir teknoloji şirketi, dahası bir youtube çıkar mı?

Türkiye'nin acil teknolojik devrim yapması gerek. Bunun için yasal altyapılar hazırlanmalı ve internet şirketleri belirli bir yatırım için zorlanmalı.

Türkiye'nin kalkınması teknolojik yatırımlarla olacaktır. Yoksa Almanya'ya veya Fransa'ya mevcut üretim ürünlerimizden satarak katma değer yaratamayız.

Türk Telekom bugüne kadar hep Lübnanlı Hariri için çalıştı. Son birkaç yıldır da verdiği krediyi alamadığı için mecburen yönetimi ele alan bankalar için çalışıyor.

Allah aşkına şu Türk Telekom Türkiye için ne zaman çalışacak?

 

Yazarın Diğer Yazıları